Segurament estareu preguntant-vos que té a veure una cosa amb l’altra, oi?
És una reacció lògica, però podem trobar-hi la seva relació.
Aquests darrers dies no fem mes que veure notícies relacionades amb la decisió de la Generalitat de canviar el model de lliurament de l’ajuda del PIRMI, passant-la d’una transferència mensual al lliurament d’un xec.
- http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/2-societat/5-societat/442522-el-govern-assegura-que-el-64-dels-perceptors-han-cobrat-la-pirmi.html
- La Generalitat citarà entre l'agost i el setembre els perceptors del PIRMI per validar-los la si
I sobretot, no fem mes que veure els maldecaps, queixes i problemes que està originant.
Tot projecte hauria de respondre a un o més objectius, s’ha d’executar en un temps i seguint un calendari de treball, amb un pressupost associats i uns recursos dedicats.
I també ha de tenir en compte un cicle de vida o metodologia per assegurar, en part, una qualitat en el procés i en el producte final.
I una part molt important, i que sempre remarco a les meves classes a la Universitat, a l’Escola de Negocis i als cursos incompany en els que participo, de gestió de projectes, és la identificació dels “Stakeholders” (de difícil traducció al català), la gestió de les seves expectatives i el procés de comunicació associat.
De fet, la majoria dels problemes en un projecte sorgeixen en aquest àmbit.
I en el cas que ens pertoca, hi tenim un molt bon exemple.
Comparteixo un dels objectius estratègics de la decisió de la generalitat, ‘identificar potencials fraus en la prestació d’aquesta ajuda’. No jutjaré si aquesta era la millor manera, ja que no tinc prou coneixements per fer-ho, però sí que em permeto discutir el temps i el calendari, per exemple.
Calia fer-ho al mes d’agost? D’entrada, no sembla el millor moment, oi?
I sobretot, es van tenir en compte tots els ‘stakeholders’ associats? Els receptors de l’ajuda? El personal de la generalitat responsable de donar suport al procés? Tot el personal dels ajuntaments i organismes que presten suport a totes aquestes persones que necessiten aquesta ajuda?
Dona la sensació, simplement, que no, atenent a què no s’han dut a terme els processos de comunicació i informació corresponents.
Si fem cas de les diferents notícies i declaracions aparegudes en diferents mitjans, als quals dono credibilitat com TVC, els diaris ARA i l’AVUI,…, hi ha hagut moltes mancances en aquest àmbit:
- http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/2-societat/5-societat/442193-treball-admet-colmlapse-per-la-gestio-del-nou-pirmi.html
- http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/4-economia/18-economia/441561-gabinet-de-crisi-a-pineda-per-atendre-el-nou-pirmi.html
- http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/2-societat/5-societat/441543-treballadors-social-alerten-contra-els-canvis-a-la-pirmi.html
- http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/2-societat/5-societat/442113-gairebe-la-meitat-dels-beneficiaris-del-pirmi-encara-no-han-cobrat.html
- Malestar dels assistents socials pel PIRMI
- La Generalitat acusa un tècnic d'haver penjat al web per error la 'carta fantasma' del PIRMI
No discutirem el per què de la decisió ni la metodologia, però si us plau, que algú contracti un curs de “Gestió de Projectes” bàsic per als responsables d’aquest projecte!
2 comentarios:
Les teves reflexions em semblen acertades. Però em faig unes preguntes sobre tot aquest procés:
1 - Si tothom que cobra el PIRMI, tingués l'adreça del domicili correctament informada a la Generalitat, quin problema s'hagués produït? És complicat informar del canvi de domicili?
2 - Com es podia saber el nombre de beneficiaris que no tenien correctament informat el seu actual domicili?
3 - Som conscients que tenir correctament informat el domicili a l'Administració ens pot evitar problemes?
Molt interessants les reflexions vostres, d'ambdòs; m'apunto aquest article!
Publicar un comentario