2010/01/29

Participació a CDigital2010 (Catosfera)

La Catosfera 2010 ja ha començat!

Des d’ahir i fins demà, dissabte, a Granollers, s’està duent a terme la 3a edició de la Catosfera, un dels macro events catalans al voltant de les xarxes sociales i les eines web 2.0 (blogs, microblogs,…).

Podeu trobar l’agenda completa a la seva web www.cdigital.cat.

Personalment, aquesta tarda he tingut ocasió de dinamitzar i participar en una taula rodona sobre l’aplicació de la web 2.0 i el seu ús intern a les empreses.

En el meu cas he presentat, conjuntament amb la Meritxell Casals, l’experiència del Centre d’Innovació en Productivitat (www.centreproductivitat.cat) en la definició de la nostra estratègia Web2.0, el que anomenem el CIP 2.0, però sobretot fent èmfasi en l’ús del nostre blog corporatiu, la wiki i el microblog intern, així com l’ús de la sindicació de continguts, via RSS i l’etiquetatge de continguts a la nostra intranet.

A continuació podeu veure la presentació.

Vull aprofitar aquest post per a compartir amb vosaltres un parell de vídeos relacionats amb la Catosfera i la web 2.0 i les xarxes socials.

El primer és un dels vídeos de promoció de la Catosfera

I el segon és un vídeo que avui la Marta Carballo (http://martacarballo.wordpress.com/), ponent de la conferència “Scouting i Headhunting a les xarxes socials”, ens ha ensenyat

2010/01/26

2010/01/25

Videos de la Setmana Tecnològica i Catosfera (CDigital)

Amb motiu de la Setmana Tecnològica i la Catosfera (CDigital) que es durà a terme, aquesta setmana, a Granollers, el CTUG, impulsor d’aquestes activitats ha promogut l’elaboració d’un conjunt de vídeos divulgatius, que m’han semblat molt interessants de compartir.

El primer vídeo gira al voltant de la iProductivitat i la jornada que organitzarem, a Granollers, aquest dijous.

I un segon vídeo, relacionat amb les eines Web 2.0 i les xarxes socials.

Precisament, el divendres, per la tarda (de 16:00 a 18:00), també a Granollers, tindré ocasió de moderar una taula, a CDigital, sota el títol “Eines Web 2.0 per a empreses”.

2010/01/23

La presentació de nous models de treball i l’oficina flexible

En el darrer post al blog (http://ramoncosta.blogspot.com/2010/01/nous-models-de-treball-i-loficina.html), la setmana passada, comentava que estava preparant una presentació per a fer a Madrid, sobre ‘nous models de treball i l’oficina flexible’, i que un cop presentada, la compartiria a través del blog.

Doncs aquí la teniu

Espero que sigui d’interès.

I aprofito per a proposar-vos algunes webs d’interès relacionades amb el teletreball, treball flexible, treball desplaçat o en itinerància,… De fet, és cap a on hauríem de tendir, no?

http://www.flexible-working.org/

http://www.management-issues.com/flexible.asp

http://www.prospects.ac.uk/cms/ShowPage/Home_page/Flexible_working/Is_it_right_for_me_/p!eXemkpa

I una relacionada, tot i que no és ben bé el mateix concepte: http://www.22network.net/newsletter/noticia.php?id=43&id_noticia=427

2010/01/17

Nous models de treball i l’oficina flexible

Aquest proper dimarts, a Madrid, tinc ocasió de participar en una jornada, organitzada per Gepesa, presentant els nous models de treball i el concepte d’oficina flexible.

Un cop feta la presentació, aprofitaré per a publicar en aquest mateix blog, el material mostrat.

De moment, però, m’agradaria compartir dos elements multimèdia, que he repescat, recordant presentacions i vídeos que tenim ‘marcats’, al nostre Centre d’Innovació en Productivitat (www.centreproductivitat.cat) i que exemplifiquen com les empreses i les organitzacions evolucionaran en els seus  espais de treball, tendint cap a l’oficina flexible, com el cas de la seu de ‘Microsoft Netherlands’ i com el treball evolucionará, pel que fa als rols, els professionals,…, a partir d’un treball de l’Institute for the Future’

I molta d’aquesta nova realitat es basa, per suposat, en un ús eficient de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC).

2010/01/16

Las políticas de conciliación y el incremento de la productividad

(Artículo publicado en mi blog profesional del Centro de Innovación en Productividad: www.iproductividad.com)

Bajo un título parecido (planteado como una pregunta), Mónica San Nicolás y María Díaz-Pedregal, aportaban su opinión, hace unos días, en Expansión.

La flexibilidad y la conciliación son dos elementos que, poco a poco, las empresas están incorporando a su estrategia de RRHH, para adaptarse a una nueva realidad con unas nuevas tendencias socio-demográficas y para mejorar la motivación y compromiso de los empleados y su posible (?) impacto en la productividad.

¿Conlleva una mejora de la productividad la puesta en marcha de políticas y prácticas que permitan compatibilizar responsabilidades personales y profesionales?

Lo cierto es que sí.

Por una parte, la introducción de medidas de conciliación logran reducir indicadores como el absentismo o la rotación, suponiendo un ahorro para las empresas, pero además, el 87% de los ejecutivos (entrevistados en un estudio de la confederación española de directivos y ejecutivos) considera que existe una relación entre la conciliación laboral y la productividad de las empresas. Los empleados se sienten más comprometidos, lo que conlleva una mejora de su desempeño.

Otro estudio de la Fundación Másfamília, destaca que 160 empresas, que han puesto en marcha este tipo de políticas, han disminuido el absentismo de un 5,3% a un 3% y el índice de rotación de un 1,6% al 0,9%.

Pero además, quisiera destacar otro conjunto de aspectos a tener en cuenta a la hora de poner en marcha estas políticas, como por ejemplo, la posibilidad de ‘teletrabajar’ en períodos de tiempo (1 o 2 días a la semana o por las mañanas,…), práctica que desde nuestro centro de innovación en productividad (www.productivitycenter.org) aplicamos y recomendamos y que ayuda, enormemente, a conseguir esta conciliación.

Se evitan desplazamientos en hora punta, se reduce la asistencia ‘presencial’ a reuniones para las que no es necesario desplazarte, mejora la eficiencia de las comunicaciones y sin perder para nada el trabajo en equipo o la colaboración.

Eso sí, claro está, poniendo en marcha un conjunto de buenas prácticas y con el uso de herramientas adecuadas.

En este sentido, tenemos a nuestra disposición herramientas de comunicación (telefonía fija y móvil, correo electrónico, mensajería instantánea, soluciones de audio y videoconferencia, todas ellas integradas), herramientas de colaboración (de apoyo a reuniones virtuales, aplicaciones para la edición online, una intranet y espacios colaborativos para compartir documentos, conocimiento, información,…), acceso online y remoto a las aplicaciones corporativas (CRM,…),…

Las tecnologías de la productividad personal (o iProductividad) tienen un importante papel a jugar en las compañías.

2010/01/12

Primera reunió de la comissió d’Empreses del Programa TIC.CAT, amb TICAnoia

A principis del passat mes de desembre, va tenir lloc la primera reunió del ple de la comissió TIC.CAT, enmarcada dins del Pla TIC.CAT (www.tic.cat) que impulsa el Govern de la Generalitat de Catalunya, com a suport  al sector TIC català.

image   

image

L’acte fou presidit pel Sr. Jordi Ausàs, conseller de Governació i Administracions Públiques, el Sr. Antoni Soy, secretari d’Indústria i Empresa, el Sr. Jordi Bosch, secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació i el Sr. Josuè Sallent, director general de la Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya.

La primera acció de la comissió TIC va ser formalitzar els convenis de col·laboració amb mes de 50 organitzacions i entitats catalanes (patronals i associacions empresarials TIC, centre tecnològics, col·legis professionals i universitats, entre d’altres).

Una de les entitats que s’incorpora el plenari de TIC.CAT és TICAnoia (www.ticanoia.cat), representada per en Jaume Balcells, membre de la Junta Directiva de la nostra associació d’empreses i professionals TIC de l’Anoia.

logo_ticanoia

El Pla TIC.CAT complementa el programa PIMESTIC.cat, i amb el qual, TICAnoia també hi té un conveni de col·laboració.

Amb aquest tipus de col·laboracions, estem aconseguint que el nostre territori, la comarca de l’Anoia estigui representada en el mapa català de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació, compartint el treball amb entitats com PIMEC, Foment del Treball Nacional , el Col·legi Oficial d’Enginyeria en Informàtica de Catalunya, ATI, TICSalut, Barcelona Digital Centre Tecnològic, CETEI, CATIC, CTUG, l’Escola d’Enginyeria de la UAB i altres universitat, IESE, ESADE o el Centre d’Innovació en Productivitat, entre d’altres.

Després de presentar i revisar el reglament de règim intern de la comissió, es van propsoar i acordar diversos àmbits de treball:

  • Web i comunitat TIC.cat
  • Estudi del sector TIC 2009
  • Codi DeonTIC
  • Compra pública
  • Pla de formació i certificació
  • Innovació i internacionalització

I finalment, es van definir les subcomissions de treball, responsables de desenvolupar aquests àmbits:

  • EMP: Entitats Empresarials, a la qual hi ha adscrita TICAnoia 
  • PRO: Associacions Professionals
  • UNI: Universitats
  • CTE: Centres Tecnològics

Durant el 2010, aquestes comissions es reuniran, de manera periòdica.

La primera reunió de treball de la comissió d’entitats empresarials va ser ahir, a la qual hi vam assistir en Jaume Balcells i un servidor, com a president de TICAnoia.

L’ordre del dia era:

1. Estudi del sector TIC 2009
2. Estudi del mercat de treball del sector TIC
3. Estudi de necessitats de finançament
4. Pla de formació i certificació 2010
5. Jornades TIC.cat 2010
6. Licitacions Serveis Centrals Gencat 2010
7. Licitacions Homologació Serveis TIC

Esmentar que en molts d’aquests punts, TICAnoia hi participa o ho farà (cas dels estudis) o per exemples, en les jornades TIC.CAT, de les quals dues del 2009 es van fer a Igualada.

2010/01/06

Conca Futur, passat i present

Aquests dies, per diferents raons, he tingut ocasió de compartir i recordar dues iniciatives, dutes a terme a Igualada i a la Conca d’Òdena, ara fa uns cinc anys, en les que vaig intervenir i que tenien molts paral·lelismes:

El primer pretenia definir, a través d’un procés participatiu (hi vam involucrar mes de 60 persones de diferents àmbits: cultural, associatiu, empresarial,…) el full de ruta de la ciutat d’Igualada, en la Societat de la Informació i per tant, en l’aprofitament, estratègic, de les TIC (les Tecnologies de la Informació i la Comunicació).

El segon treball, amb un esperit i metodologia de participació, també, va definir i proposar les línies estratègiques de desenvolupament que les diferents comissions de treball (aplegant, també, mes de 60 persones) creien importants pel futur de la nostra Conca d’Òdena. En aquest cas, juntament, amb l’Albert Riba (http://albertriba.blogspot.com), vaig ser el coordinador d’una de les tres comissions, l’anomenada Comissió TIC.

En els dos casos, el treball va ser de mes de dos anys.

El PDSIC, un cop completat no va veure mai la llum pública ‘políticament’ i el segon, un cop presentat, no va tenir qui el vulgués liderar, també ‘políticament’.

Per tant, podríem parlar d’una sensació de frustració incial.

Tot i així, al cap dels anys, quan ho recordes i revises, t’adones que moltes de les propostes que havien sorgit a Conca Futur, s’han anat realitzant i/o van agafant forma: el Campus del Coneixement, el Turisme Rural, Viu el Motor a la Conca, Parc Motor, Globus i Aeronàutica, El Rec com a ‘icona arquitectònica’, el Riu, com a nou espai,  ….

Primer de tot, no estic dient que gràcies a Conca Futur aquests projectes hagin tirat endavant. Només remarco la il·lusió que fa veureu que idees que hi havia (algunes ja s’estaven gestant) s’han anat materialitzant.

També és cert que en molts casos, alguns dels que vam formar part de Conca Futur hem treballat per a què alguns d’aquests projectes prenguessin forma.

I en el meu cas, especialment, en la part de les “TIC”, amb la consecució, ara fa quasi dos anys, de la posta en marxa de TICAnoia (www.tiacanoia.cat), l’Associació d’Empreses i Professionals TIC de l’Anoia, vam poder donar forma a una bona part de les propostes sorgides a Conca Futur i al PDSIC.

logo_ticanoia

(Per cert, us convido a visitar la nostra web, www.ticanoia.cat, per estar informats de les activitats que hi anem fent)

Així doncs, els fruits, si perseveres i insisteixes, acabent arribant, oi?

Wikis and blogs in project management (by Tim Duckett)

(Publicat al meu blog professional el 3 de gener de 2010)

Looking for material for my phd research about the “use of web 2.0 tools in project management”, I’ve found two very interesting and specific posts in the Tim Duckett’s blog (www.adoptioncurve.net), covering the use of wikis and blogs for project management:

“Four ways to use wikis for project management” (http://www.adoptioncurve.net/archives/2005/01/four_ways_to_use_wikis_fo.php):

  • Planning meeting agendas
  • Real-time minute taking
  • Brainstorming presentations
  • Keep documents up-to-date

“Ten ways to use blogs for managing projects” (http://www.adoptioncurve.net/archives/2005/01/10_ways_to_use_blogs_for_.php)

  • Communicating with project stakeholders
  • Replacing paper
  • Building issue logs
  • Capturing information snippets
  • Publicising the project progress
  • Reducing email overload
  • Circulation screenshots
  • Keeping team members up-to-date
  • Provide an automatic audit trail

Tim proposes, in a third post,(http://www.adoptioncurve.net/archives/2005/02/using-weblogs-to-manage-project-change.php) how to use blogs to manage project change.

I’m sure they will be of your interest.

2010/01/02

La tecnologia ens fa la vida mes fàcil (i còmoda)

Volia començar el primer post del meu blog, d’aquest any, parlant de tecnologia,

Però no de la tecnologia en sí, sinó dels avantatges i beneficis que ens aporta.

I ho vull fer des de la meva ‘petita’ experiència viscuda ahir, divendres, 1 de gener, quan vam anar a veure Avatar 3D.

No. La tecnologia de la que vull parlar no és la cinematògràfica (digital) per bé que la pel·lícula és espectacular, els efectes sorprenents i l’experiència 3D inigualable, pel moment.

Volia comenta, però, l’experiència prèvia a la visualització de la pel·lícula:

“Al migdia, ens vam connectar per Internet a la pàgina corresponent dels cinemes, vam consultar la cartellera, per veure sales i horaris, i un cop seleccionada, des de la mateixa pàgina web, vaig fer la reserva dels seients i la compra de les entrades… entrades que no vaig haver de recollir ni imprimir, sinó que em vaig descarregar al telèfon mòbil… i quan vam arribar al cinema, uns 12 minuts abans de començar la sessió (amb unes cues impressionants, impressionants, impressionants,…) vam anar directes a l’entrada, vaig ensenyar la reserva pel mòbil, em van llegir el codi 2D amb un lector, vam entrar i ens vam dirigir als seients que ja teníem reservats….”

Senzill, ràpid, sense cues, amb els seients reservats, sense haver de pagar en efectiu, amb la seguretat de no quedar-te fora,…

Ja se que per uns quants, això és un fet quotidià, doncs comprem per Internet, reservem les entrades a altres espectacles per Internet, contractem bitllets d’avió o tren o nits d’hotel, a través de la xarxa,…

Ho fem quasi cada dia, però no per això hem de deixar de ser conscients de la comoditat, avantatges i beneficis que ens aporten.

Ara només ens resta, com comentava amb un bon amic, l’Enric Morist, pel Facebook, que tothom tingui accés a aquestes eines, oi?