2009/01/29

Video Presentació del 3r Congrés Catalanista

Dimarts vam presentar el 3r Congrés Catalanista, a Igualada, i un dels vídeos que vam passar és aquest.






La millor manera d'explicar el per què d'un Congrés com aquest és veure el video.
Us hi convido a què ho feu.

I a l'AnoiaDiari.cat (www.anoiadiari.cat) hi podeu trobar un resum de l'acte del dimarts:


I us poso també alguna foto.

:-)



2009/01/28

Sobre el correu mòbil...

Que les tecnologies de la informacio i la comunicació (les anomeades TIC) ens estan canviant els hàbits i maneres de treballar i interactuar, es indiscutible.
 
El cert és que molts d’aquests recursos els tenim tan interioritzats que ja no li donem la importància que tenen.
I dins d’aquest apartat podríem parlar d’Internet, per suposat, i de moltes altres eines relacionades.
 
Volia, però, compartir amb vosaltres una d’aquestes aplicacions que aporten molt de valor: el correu mòbil.
És a dir, poder consultar el correu des del telèfon mòbil.
 
Degut a les nostres responsabilitats, al Centre d’Innovació en Productivitat (www.productivitycenter.org), tots els companys del Centre som un clar perfil de ‘treballador de la informació i el coneixement’, però també som ‘teletreballadors’.
Treballem en diferents llocs (oficina, casa i on siguem, a l’aeroport, al Starbucks, a casa del client, a la facultat,…).
I per aconseguir que siguem on siguem, no tinguem cap inconvenient en accedir a la informacio, comunicar-nos amb els companys, clients, partners, proveïdors, en poder col·laborar, en temps real, per a elaborar documentació, compartir,…, les eines tecnològiques ens són imprescindibles.
Són la base del que s’anomena l’Oficina flexible.
 
Però com nosaltres, bona part dels treballadors de les companyies són cada vegada mes ‘treballadors de la informació’: gerència, direcció, els departament de vendes, màrketing i comunicació, el departament de R+D,  els caps de projecte,…
I bona part d’aquests professionals tenen una elevada component de ‘mobilitat’, passen molt temps fora del lloc de treball.
 
I com deia, seria impensable que durant tot aquest temps, aquest professional estigui desconectat del seus sistemes d’informació i el primer pas, és que tingui el correu electrònic allà on vagi.
 
És costós?
Depèn. Només cal avaluar el valor que t’aporta disposar d’aquesta eina.
 
Sense anar mes lluny, aquest matí, mentre anava, en taxi, des del l’aeroport de València al centre de la ciutat, m’he llegit i processat els 20 correus electrònics que tenia pendents: els he llegit, he respost i he acceptat i gestionat vàries convocatòries de reunions.
 
Per suposat, en el meu cas no en tindria prou amb aquesta eina.
També requereixo de disposar d’un portàtil amb connexió 3G (aquest escrit l’estic redactant i publicant des d’una aula de la Fundació Universitat Empresa de València), equipaments per a fer videoconferències i reunions virtuals (divendres passat vam fer una reunió d’equip de treball, a través d’aquestes eines, des de cinc llocs diferents i cadascú amb el seu portàtil webcam,…).
 
Però, tornant a l’inici.
Si hagués de quedar-me amb una d’aquestes eines, a la que no renunciari és al correu mòbil.
 
Què n’opineu?
Quants no teniu una blackberry? Un smartphone amb Windows Mobile?....
Hi renunciaríeu ara que ja l’heu provat?
 

2009/01/22

1r Dinar Networking Empreses TIC de l'Anoia

Organitzat per la comissió TIC de la UEA i el Col·legi Oficial d'Enginyeria en Informàtica de Catalunya, aquest proper dimarts, 27 de gener, a les 13:30 tindrà lloc un 'Dinar Networking' d'empreses TIC de l'Anoia.

De fet, serà el primer.

L'objectiu és que sigui la primera de les activitats que des d'aquesta comissió anem organitzant, dirigides a dinamitzar el sector TIC (Tecnologies de la Informació i la Comunicació) del nostre territori, on hi comptem amb un teixit empresarial molt important, en nombre però sobretot, en experiència i lideratges en els seus àmbits d'actuació.

Durant el dinar es presentarà, formalment, la Comissió TIC de la UEA-COEINF, així com diferents organitzacions que presten suport a les empreses TIC, a Catalunya.

Hi intervindran

- Sr. Josuè Sallent. Director General ‘Societat de la Informació’. Generalitat de Catalunya.
- Sr. Ramon Felip. President UEA.
- Sr. Jordi Marin. President CATEI (Associació Catalana d’Empreses TIC)
- Sr. Albert Esplugas. Director.Centre Innovació en Productivitat
- Sr. Ramon Costa. President.Comissió TIC UEA-COEINF

Totes les empreses assistents disposaran d’un espai de temps per a presentar-se a la resta de participants.

El dinar serà al Restaurant 'El Pairal', d'Igualada i aquells que tingueu interès en assistir-hi, només cal que us inscriviu al telèfon 938052292 o per correu electrònic a uea@uea.

2009/01/21

Salut 2.0 i eSalut

Últimament, molts dels posts que publico en el meu bloc giren al voltant de la web 2.0, oi?
Suposo que és un tema que com que tinc molt fresc, el visc en el dia a dia i a sobres el meu doctorat també es centra en l'ús d'aquestes eines,…
En tot cas, però, aquest matí, llegint les darreres notícies del butlletí de TIC Salut (www.ticsalut.cat), el FlashTICSalut (www.flasticsalut.com) n'he trobat uns de molt interessants que tracte sobre el Web 2.0, és a dir, l'ús de les eines socials, però centrat en temes de Salut, el que s'anomena Salut 2.0
I per què és important?
Doncs pels canvis d'hàbits que suposa per als pacients però també per tots els professionals de la salut.
En concret, volia recomenar-vos 3 articles.
Us reprodueixo el títol i un o dos paràgrafs i el link per a què us els llegiu amb calma:
Més de 60 milions d'adults als Estats Units són consumidors de Salut 2.0
"…L'impacte que els mitjans socials tenen en la medicina és molt notable en quatre àrees: xarxes socials de pacients, cercadors socials, fonts de coneixement (Viquipèdia) i comunitats de metges en línia. Cadascuna té un impacte específic, del qual, els metges han de conèixer, practicar i cuidar-se'n per als seus pacients.
Les xarxes socials de pacients són generalment diverses i amb diferents propòsits com: HealthCentral, MedHelp i RevolutionHealth. També n'hi ha d'enfocades a malalties específiques com PatientsLikeMe (per a malalties neurodegeneratives), ReliefInsite (dolor crònic), DiabetesMine (diabetis) i I'mTooYoung for This (per a pacients de càncer entre 15 i 40 anys)…."
La saviesa dels pacients: la cura de la salut arriba als mitjans socials on-line
"…El Web 2.0 permet a l'usuari mitjà, no només als experts en tecnologia, crear continguts en línia. Aquests continguts generats per l'usuari prenen la forma de fotos o vídeos compartits, descàrregues de música i blocs personals, entre d'altres activitats que reben el suport de les xarxes socials. Les tecnologies, anomenades mitjans socials, que els consumidors estan usant en les seves vides diàries per a l'entreteniment, educació i gestió de les seves finances són també plataformes perquè els consumidors usin informació i assistència per a la salut.
Cada vegada més, els consumidors també confien en Internet per buscar ajuda amb les seves decisions sobre salut. Segons estudis recents, d'un 60% a un 80% dels nord-americans han usat Internet per buscar informació sobre salut. El gener de 2008, Internet rivalitzava amb els metges com a font prioritària d'informació sobre salut…"
e-Salut, maximitzant l'accés als serveis de salut
"…es destaquen les diferents possibilitats i variants de la teleconsulta (telepatologia, teleradiologia, teledermatologia, telepsiquiatria, telenefrologia, telepediatria, etcètera) com a mitjà per fer accessibles els serveis de salut a la població, tal com demostra el seu ús creixent i el seu cost-eficiència (sempre que la base de recursos tecnològics del país ho permeti i no constitueixi una factor limitant, com en alguns dels països subdesenvolupats)…"

2009/01/17

El 3r Congrès Catalanista, a Barcelona

I avui, a Barcelona!

Penúltima presentació territorial del 3r Congrès Catalanista.

Ja només ens queda a Igualada, el proper dimarts, 27 de gener a les 20:00.


Escric aquest post des de l'auditori de l'IDEC-UPF, a Barcelona, en una sala plena 'de gom a gom' (i amb la sala annexa també) i acompanyat del Marc Gimferrer, President Nacional de la Jove Cambra Internacional Catalunya pel 2009, una de les organitzacions adherides al Congrès.


L'obertura i presentació ha estat a càrrec de l'Assumpta Farga, Presidenta del Congrès, acompanyada d'en Joan Rigol, expresident del Parlament de Catalunya i d'en Pascual Maragall i en Jordi Pujol, expresidents de la Generalitat de Catalunya, i amb el record de l'Heribert Barrera, qui no ha pogut assistir a l'acte d'avui per motius de salut, per aquí ha tingut unes paraules en Pasqual Maragall, Josep Espar i Assumpta Farga.


"...posar la catalanitat al cor de la gent...", "...aquest és un país que exigeix dignitat...", "...ens han de tractar com allò que som i ho exigim...", "...tenim un himne europeu, una bandera europea, una moneda europea, ..., però Catalunya hi ha de tenir un lloc...", "...estem en una situació crítica, no s'hi val a badar...", "...aquest és el congrès de la fidelitat..", "...sense fidelitat, el país estarà perdut...", "...és bàsic comptar amb la participació dels joves i les seves assocacions (com Jove Cambra Internacional)..." han estat algunes de les paraules dels tres Molt Honorables.
L'acte ha comptat , també, amb la intervenció dels vicepresidents del Congrès, en Jordi Sales (àmbit Societat i Valors), en Jaume Sobrequés (àmbit Llengua i Cultura) i en Jordi Cuixart (àmbit d'Economia i Innovació).


En Josep Espar Ticó, ha presentat '"l'oportunitat d'un 3r Congrès Catalanista" i la necessitat de manifestar-se unitàriament, des de la Societat Civil, des de tots els àmbits i mes enllà de qualsevol color polític: "...Catalunya és un país en perpètua reconstrucció...", "...ens mantindrem fidels per sempre mes a aquest poble...", "...la pervivència de Catalunya és una conseqüència de la seva força...",


També voldria esmentar que l'acte ha estat amenitzat amb un interessant espai de música:


"En un prat encimbellat i Garrbo (Joan Manent)", flauta travessera (Anton Serra) i piano (Ayako Fujiki).


"El cant del poble", cant coral

I la propera, a Igualada, de la mà de Jove Cambra d'Igualada, el proper 27, a les 20:00 a l'Escola d'Adoberia

2009/01/16

"El cas Starbucks" (Video TVC i article d'Infonomia)

Ja fa uns anys que vaig descobrir el ‘concepte Starbucks’, la cadena multinacional de cafeteria (mes de 15.000 al món i 75 a Espanya), a  Barcelona.
 
I és un dels llocs on acostumo a anar a treballar quan sóc per la ciutat comtal i tinc una estona llarga per treballar (moltes de les seves cafeteries estan preparades per a què hi puguis teletreballar, especialment, la de Rambla Catalunya), o a vegades, inclús, quan vols fer un café per esperar aquells 15 minuts abans d’entrar a una reunió o, simplement, vols seure una estona, còmodament, i llegir el diari mentre et fas un café (espresso), un tallat (espresso machiato) o qualsevol de les moltes varietat que ofereiexen, amb un fil musical que va canviant,…
 
Reconec que m’encanta.
Sóc un dels molts que han ‘caigut’ als seus efectes.
 
I avui m’ha arribat, del butlletí d’Infonomia (www.infonomia.com) – al que també us recomano que us hi subscriviu – un video que es va passar al programa ‘Valor Afegit’ de TVC (25-11-08) i que us proposo que veieu:
 
 
A mes, també tindreu accés a l’article que Infonomia va publicar al número 43 de la seva revista If: http://infonomia.papelaweb.com/infonomia/if43/papelaweb.htm
 
 
 

2009/01/13

El Pla Catalunya Connecta a l'Anoia

Aquest migdia he tingut ocasió d'assistir a la presentació del Pla Catalunya Connecta (www.catalunyaconnecta.cat) i, en especial, a la comarca de l'Anoia, de la mà del Sr. Jordi Bosch, Secretari General de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitast de Catalunya.


I quin és l'objectiu del Pla Catalunya Connecta?

Garantir que tots els municipis de mes de 50 habitants, polígons industrials, zones d'interès comercial i turístic,... tinguin una cobertura de telefonia mòbil (almenys un operador), accés a banda ampla (mínim 1Mb) i accés a la TDT.

I per aconseguir-ho, d'aquí al 2010 s'han planificat 58 actuacions (33 ja estan fetes) i una inversió de 4,5 milions d'euros (amb 2 milions ja invertits fins al moment) a la nostra comarca.

No volia, però, comentar totes aquestes actuacions (6 noves torres de telecomunicacions, desplegament d'equips de banda ampla rural, desplegament de la TDT,...) sinó que volia aprofitar per a comentar el per què de la importància de què puguem, des del nostre país, definir i autogestionar el serveis pels ciutadans.

Comentava abans que el pla garantirà que totes les zones esmentades tinguin almenys, accés a un operador de telefonia mòbil i 1Mb d'ample de banda.

I això que sembla obvi i, inclús, mins, és mes del que legalment s'exigeix, el que s'anomena el dret universal bàsic i que en el cas d'accés a Internet és de 56 Kb.

La legislació actual només obliga a què les operadors donin servei de telefonia fixa (i estem en un mercat liberalitzat) i accés a Internet de 56 Kb, cosa implensable, actualment, per tenir unes mínimes garanties de treball a la Societat de la Informació i el Coneixement.

I com es pot canviar això?

Doncs el nou estatut, aprovat 'sobiranament' pel Parlament de Catalunya i després ratificat pels ciutadans, contemplava que la Generalitat 'definiria' els serveis universals en telecomunicacions i no que el promouria, com fins l'anterior situació.

Canvia molt poder definir i, per tant, poder obligar a simplement 'promoure' el que diu la legislació, oi?

2009/01/08

Presentació del 3r Congrés Catalanista, a Manresa

Ara fa uns dies, en aquest mateix bloc, vaig publicar un 'post' (link) sobre el 3r Congrés Catalanista (http://www.congrescatalanista.cat/).

Com us comentava, durant els mesos de desembre i gener s'està duent a terme la presentació del mateix a diferents ciutats.

D'aquí a uns dies serà a Igualada, de la mà d'un servidor i de la Jove Cambra d'Igualada (http://www.jcigualada.cat/).

Avui, però, el torn és per la ciutat de Manresa, des d'on estic escrivint aquestes quatre ratlles.
Ara fa una estona que ha començat, a l'auditori de Caixa de Manresa, presidit per l'Assumpta Fargas, i amb la participació d'en Josep Puigbó, portaveu del Congrès, la Rosa M. Pujol, Gerent i el Josep Guardiola (representant de l'àmbit de treball 'Economia i Innovació'), un bon amic i un dels culpables de què Jove Cambra Internacional estigui adherida al Congrés i de què un servidor, en Ramon Costa, hi estigui implicat, a nivell territorial, a la comarca de l'Anoia.



Abans, però, de la presentació hem pogut visionar diferents missatges dels Presidents del Congrès, entre l'Heribert Barrera i el Joan Rigol, ex presidents del Parlament de Catalunya i dels ex presidents de la Generalitat de Catalunya, en Pasqual Maragall i en Jordi Pujol.

Tots ells han destacat la necessitat de dur a terme aquesta reflexió d'on som i cap a on anem, de quin ha de ser el paper de Catalunya dins d'Europa, sobre la nostra identitat, la llengua, la cultura i el progrés econòmic del nostre país i del projecte que hem de tenir, col·lectivament.

La Rosa M. Pujol ha fet una presentació del per què, el per qui i el com d'aquest Congrés, informació que podeu trobar a la seva web.
Entre d'altres, ha destacat la necessitat de la unió de tota la societat civil i el treball, de manera transversal, tal i com proposa aquest Congrés, per a unir totes les iniciatives ja existents a Catalunya i amb la necessitat de tenir una veu única: “...Catalunya necessita parlar de l'autogestió...”, “...la societat civil és i ha de ser lliure d'opinar, de dir i recordar el que volem ser...”, “...la vida quotidiana és la que dona els fruits a llarg termini...”

I per a dur a terme aquesta reflexió s'han plantejat quatre àmbits de treball i que ja vaig comentar en el post anterior.

A continuació hem comptat amb el visionat de quatre intervencions de destacades personalitats del nostre país:

  • Antoni M. Badia Margarit
  • Joan Triadú
  • Eduard Bernades
  • Ramon Munné

Posteriorment, s'han presentat els diferents àmbits d'actuació, a través dels seus portaveus i coordinadors:

  • Jaume Sobrequés (Llengua i Cultura)
  • Joaquim Maluquer, Miquel Rubirola, Sergi Cantó (Economia i Innovació)
  • Assumpció Vilà, Jordi Sales, Marisa Ros,... (Societat i Valors)
  • Roger Alvinyana, Amèlia Trueta i Alfons López Tena (Polític)

En aquest cas, i un cop mes, les tecnologies de la informació i la comunicació ens han permès de poder tenir alguns d'aquests parlaments 'a distància' o 'virtualment'.


La darrera intervenció ha estat a càrrec d'en Josep Puigbo.

Un altra dels aspectes important que han destacat molts dels ponents és el treball descentralitzat d'aquest Congrés, la qual cosa es reflecteix en la presència i l'organització de diferents jornades de cadascun dels àmbits en diferents ciutats del nostre país: Barcelona, Tarragona, Girona, Tarragona, Vic, Olot, Manresa, Igualada,...

En seguirem parlant....

2009/01/06

El 3r Congrés Catalanista

Durant aquest any que ara encetem, el 2009, es duran a terme al nostre país, un elevat nombre de congressos, fires, i esdeveniments en general, de caire molt divers i enfocaments variats.

El nostre ha estat, i és, un país d'important activitat en aquest sentit.

Volia, però, iniciar amb aquest post un seguit de referències a un que m'agradaria destacar per sobre dels altres (sense cap afany de menyteniment per tot ells) i que el diferencia per dues característiques:
  • D'una banda, el objectiu o abast: la reflexió de cap a on ha d'anar el nostre país, Catalunya, a partir de la màxima tranversalitat (política, ideològica, generacional, institucional, social,...) i des de la màxima participació de la societat civil
  • I de l'altra, per la seva durada: 2008-2009

Em refereixo al 3r Congrès Catalanista (http://www.congrescatalanista.cat/)

A la seva web hi podeu trobar tota la informació relacionada amb aquest congrès, que ara al mes de gener, inicia la seva etapa de treballs sectorials i que ha de culminar, en els mesos de juny i juliol amb diferents mini-congressos i un plenari i amb un document final a lliurar al mes de setembre de 2009 al Parlament de Catalunya (veure objectius i calendari de treball a http://congrescatalanista.cat/html/objectius.html)

Aquesta és una iniciativa impulsada des de la societat civil, amb la participació i adhesió d'un elevat i important nombre d'associacions, entitats i organitzacions (treball fet durant el 2008) que pretenen reflexionar sobre on som i cap a on hem d'anar, des de quatre àmbits diferenciats:

Comentava al principi del post, que aquest congrès no té un format convencional, sinó que s'estructura en grups de treball, en els quatre àmbits indicats que s'aniran trobant durant el mesos de gener a juny, en diferents ciutats de Catalunya, i entre elles, Igualada, per suposat, per debatre els temes de cadascun d'ells i anar elaborant les propostes d'actuació.

Durant els mesos de juny i juliol es durà a terme unes sessions de treball conjuntes per a compilar aquests resultats i al mes de setembre es farà la seva presentació pública.

I com a cloenda d'aquesta primera referéncia al congrès, en el meu bloc, us proposo la lectura del seu manifest: http://congrescatalanista.cat/html/manifest.aspx

2009/01/04

Post al Bloc de l'Albert Riba

Ara fa uns dies, l'Albert, un bon amic, em va demanar si podia encetar un nou apartat en el seu bloc (http://albertriba.blogspot.com), "El convidat", honor davant del qual no em podia negar, oi?

I avui ja hi és publicat, "Qui no emprèn, el gat pentina".

No us el reprodueixo.
Millor que l'aneu a llegir al bloc corresponent.

:-)

http://albertriba.blogspot.com/2009/01/qui-no-emprn-el-gat-pentina.html

2009/01/03

Els codis QR (Quick Response)

Havíeu vist un codi de barres de dues dimensions com aquest?



Segur que sí, però no hi haureu prestat molta atenció, segurament.
Doncs bé, cada vegada ens serà mes familiar.

És un codi QR (Quick response) i pot emmagatzemar fins a:
  • 4296 caràcters alfanumèrics
  • 7089 caràcters numèrics
  • 2953 caràcters codificats com a byte
  • 1817 caràcters japonesos (Kanji).
I per llegir-lo només cal que tenir una petita aplicació instal·lada al nostre telèfon mòbil i llegir-lo amb la càmara.

En concret si llegiu el que he publicat al principi d'aquest post, us mostrarà la web de QRChannel: http://www.qrchannel.com/

En les darreres setmanes i de la mà de l'empresa Itinerarium (http://www.itinerarium.com/), haureu pogut saber-ne mes d'aquesta tecnologia, a partir de diferents entrevistes i articles (l'Avui, el Periodico de Catalunya, Canal Metro, Barcelona TV, Diari de Barcelona,...).

Per accedir-hi, només cal que accediu al seu bloc: http://www.qrchannel.com/blog/

Els QR-Codes van ser desenvolupats per Denso-Wave al Japó l’any 1994. Aquesta companyia és propietària de la patent, però no l’exerceix i a més, les especificacions d’aquesta tecnologia formen part d’un estàndard internacional (ISO 18004) de lliure accés.

L’èxit d’aquesta tecnologia es deu al seu estàndard obert i al seu ús associat als telèfons mòbils, que poden funcionar com a lectors. La informació que poden contenir és molt variada: Des de text simple, fins a targetes de visita electròniques, passant per enllaços a pàgines web.

Per a mes informació, podeu consultar la següent pàgina: http://www.qrchannel.com/ca/redirect/go/whatqrextended.html/static

Per a poder treballar amb aquests codi, només necessiteu poder generar-los i l'aplicació al vostre mòbil per a llegir-los.

QRChannel permet generar-los, de manera gratuïta: http://www.qrchannel.com/ca/qrc/show_gen

I per a descarregar l'aplicació per al vostre telèfon, podeu anar a http://www.beetagg.com/supportedphones/ o accediu, des del vostre mòbil a http://get.beetagg.com/

Aquest és el meu vcard, en codi qr, generat dins la xarxa social de QrChannel.

I en aquest, hi ha l'adreça del meu bloc: http://ramoncosta.blogspot.com/

I quines aplicacions tenen aquests codis?

Doncs moltes. Bàsicament, totes aquelles associades a oferir un gran nombre d'informació d'una manera ràpida i inclús, 'estètica' (permeteu-me aquesta expressió).

Tot i que al Japó els utilitzen des de fa molts anys i en altres països es van implantant, a nivell mes local, els podeu trobar al municipi de Roses (http://www.qrchannel.com/blog/?p=258), a la BBC (http://www.qrchannel.com/blog/?p=236), al Diari Sport (http://www.qrchannel.com/blog/?p=181), al Spot de les Selecciones Catalanes (http://www.qrchannel.com/blog/?p=164), ...