De fet, era un projecte que portava al cap des de feia molt anys, però per mil raons diferents no em decidia a iniciar-lo.
I ho vaig fer ara fa 3 semestres: el Doctorat en Administració i Direcció d'Empreses a la UPC (Universitat Politècnica de Catalunya) dins del Departament d'Organització i Empresa.
Durant aquests tres primers semestres, curs 2006-07 i curs 2007-08, he cursat diferents assignatures del que es coneix com la Fase de Docència (Models d'Investigació Comercial, Noves Tendències en Disseny Organitzatiu, El Capital Humà i l'Empresa, Màrqueting, Tecnologia i Noves Tendències i Metodologia i Tècniques d'Investigació). Els darrers 5 crèdits els vaig convalidar amb el títol del PDG d'EADA.
Un cop obtingut el "Certificat de Docència", començava la part mes desconeguda, la Fase de Recerca: els treballs de recerca tutelats i el projecte de tesi.
Segurament que tots els doctorands quan arribem a aquest punt tenim mes incògnites i preguntes que respostes: què haig de fer ara, sobre quin tema faig la recerca, com trobo un director per dirigir-la, com, quan,...
Per sort, durant l'estiu vaig trobar, en una llibreria d'Igualada un llibre molt interessant, "La Tesis Doctoral. Un manual para estudiantes y sus directores" d'Estelle M. Phillips i Derek S. Pugh, publicat per Profit, i que ha estat revisat i adpatat per Oriol Amat i Patricia Crespo.
Us el recomano a tots aquells que estigueu en aquest procés d'obtenir el doctorat.
És molt amè, didàctic i útil.
Cobreix aspectes com:
- Com convertir-se en un estudiant de recerca
- Com introduir-se en el sistema
- La naturalesa del doctorat
- Com fer recerca
- La forma d'una tesi doctoral
- El procés del doctorat
- La defensa de la tesi
- ...
Et dóna una visió global de tot el procés i aportar uns consells molt pràctics de com afrontar cadascuna de les etapes.
A mes, el capítol 9, "Cóm sobreviure en un entorn acadèmic...", planteja les situacions en què es troben molts doctorands pertanyents a minories com per exemple els estudiants a temps parcial (jo en sóc un exemple).
També aporta guies per al director i per a les institucions acadèmiques.
No voldria destacar cap de les recomenacions o bones pràctiques proposades, per que entenc que cadascú en treurà el profit en funció de la seva situació o casuística, però en tot cas, és una molt bona inversió la seva compra.
En aquests moments, i gràcies, sobretot, als meus directors de projecte de recerca, el Josep M. Sallan i el Vicenç Fernández, de l'ETSEIAT (Terrassa), ja estic donant els primers passos en aquesta segona fase.
Queda moltíssima feina per fer, però ara ja tinc un camí marcat.
No hay comentarios:
Publicar un comentario