2008/09/29

Recepció a la delegació d'Aksakovo (UEA)

Aquest migdia he tingut ocasió de participar en la recepció que la Unió Empresarial de l'Anoia ha ofert a una delegació de la ciutat d'Aksakovo (Bulgària) que ens ha visitat per a signar un protocol d'agermanament amb la nostra ciutat d'Igualada.

La visita d'aquesta delegació, encapçalada pel seu alcalde, Atanas Stoilov, va anar precedida d'una visita d'un delegació d'Igualada, a finals del mes d'agost a les ciutats d'Aksakovo i Barna, que en breu s'agermanarà amb la ciutat de Barcelona.

La recepció ha comptat amb la participació dels representants de la Cambra de Comerç de Barcelona a Igualada, el Josep Vallès, de la UBIC, el Jordi Martínez, del gremi del Metall, Francesc Altés, de Fira d'Igualada, Pere Carles, i de diferents empresaris de la nostra ciutat i ha estat presidida pel president de la UEA, en Ramon Felip i l'alcalde d'Igualada.


En el meu cas, hi he assistit com a President de la Comissió TIC de la Unió Empresarial d'Anoia i he aprofitat per a donar a conéixer als diferents membres de la delegació visitant, l'important teixit empresarial TIC del que disposa el nostre territori, amb empreses líders en els seus sectors (enginyeria del software, soluciones eCommerce, formació TIC , ERPs, OpenSource,...).

Esperem que el futur agermanament comporti uns lligams econòmics que permetin a les nostres empreses locals d'expandir-se cap a nous mercats i d'establir col·laboracions amb empreses búlgares.

Ara bé, un tema important i que hem de treballar: l'anglès.

No ens podem permetre, ni uns ni altres, que les barreres idiomàtiques ens dificultin aquestes relacions. Sempre podrem comptar amb la col·laboració d'intèrprets, és cert, però res millor que una conversa 'un a un' sense intermediaris, oi?

2008/09/27

BNE 2008 (Ronda de contactes ràpids)


Per segon any consecutiu, i organitzat per la Jove Cambra d'Igualada (http://www.jcigualada.org/) en el marc de la Fira Multisectorial d'Igualada, s'està duent a terme, durant aquest matí el BNE (Business Network Event) o també conegut com a "Ronda Ràpida de Contactes Empresarials".

Després de l'èxit de participació de l'any passat i la satisfacció mostrada per tots els assistents, aquest any comptem amb 16 empreses participants.

L'objectiu és que en 5 minuts i en parelles de dos, s'han de presentar els serveis de cadascuna de les empreses a la cerca d'interessos comuns.

Aquest projecte, pioner a Catalunya de la mà de la Jove Cambra Internacional de Catalunya (http://www.jci.cat/) té un referent consolidat a la Junior Chamber International (http://www.jci.cc/), qui l'organitza en diferents països i ciutats arreu del món.

Aquest és un dels molts projectes que la nostra jove cambra local duu a terme durant l'any, en aquest cas dins l'àmbit de les 'oportunitats professionals'.

El projecte d'enguany és dirigit pel Jordi Tomàs.
La presentació ha anat a càrrec del Magí Senserrich, president local de la JCI Igualada 2008 i el Pep Morera, VicePresident de Promoció Econòmica i Professional de la JCI Catalunya durant aquest any.

2008/09/26

El curs ja ha començat...

A mitjans de juliol vaig publicar un ‘post’ comentant que el curs havia acabat.
Han passat dos mesos i ara ja podem dir que el curs ha tornat a començar.
Professionalment, de fet, a Catalunya, tot es torna a ‘activar’ moure un cop passat l’Onze de Setembre, oi?
La majoria de les empreses van tornar a l’activitat a finals d’agost, però psicològicament, fins passada la primera quizena de setembre, el seu treball sol ser mes intern.
Tot i així, però, aquest post es refereix a l’inici de les classes a la Universitat.
La setmana següent de l’11-9 vam començar les classes de “Planificació i Gestió de Projectes i Sistemes Informàtics” a la UPC (Facultat d’Informàtica de Barcelona, www.fib.upc.edu ) i el curs a la Universitat Oberta de Catalunya, www.uoc.edu (en el meu cas, amb l’assignatura “Organitzacions Intensives en Informació”).
I avui, d’aquí a 5 minuts comencem amb l’assignatura “Metodologia de Gestió de Projectes” les Escoles Universitàries Gimbernat (UAB).
Ara sí que tenim en marxa totes les ‘activitats docents’ de grau.
I dilluns, farem la reunió del Consell Assessor Empresarial del Postgrau en Direcció de Projectes, que coorganitzem des d’EU Gimbernat (www.cesc.es) i el Centre d’Innovació en Productivitat (www.productivitycenter.org).
Esperem tenir el quòrum suficient i començar les classes del postgrau al mes de novembre.
Bé, com acostumo a fer, anireu trobant posts en el blog, amb continguts treballats en les diferents assignatures.
;-)

2008/09/24

AnoiaDiari.cat

Fa pocs minuts que hem sortit de la presentació del futur diari digital AnoiaDiari.cat (www.anoiadiari.cat ), que ha tingut lloc a la Biblioteca Centra d'Igualada, i que ha estat precedida per la interessantíssima conferència de Saül Gordillo (expert en periodisme digital, autor del llibre Nació.cat, i, després de dirigir diferents mitjans de comunicació, actualment estŕ al capdavant de l'Agčncia Catalana de Notícies -ACN), amb el provocador títol "Desapareixeran els diaris en paper? El naixement dels diaris digitals".

I dic futur, per què aquest nou diari digital d'àmbit comarcal sortirà a la llum (en aquest cas a la xarxa) el proper dimecres, 1 d'octubre.

Caldrà esperar a veure'l, per suposat, però com a Internauta, Blocaire Català i sobretot Igualadí-Anoienc, estic d'alló mes entusiasmat amb aquesta nova eina, que no només ens ha de permetre conéixer què passa a la nostra comarca, d'una manera àgil i ràpida (prometen, també, 'fresca'), sinó posar un granet mes de sorra per ubicar el nostre territori a Internet.

De fet, ja m'he donat d'alta per a rebre les notícies, puntualment, per correu electrònic, tot i que confeso, que un cop estigui actiu em 'subscriuré als continguts' (RSS). Hem d'utilitzar totes les eines que tenim a la nostra disposició per accedir de manera ràpida i còmode a aquests continguts, oi?

Confiem, a mes, com apuntava en Saül Gordillo que sigui també un element per dinamitzar l'"AnoiaEsfera" (la catosfera anoienca).

2008/09/23

Com saber la velocitat de la vostra connexió a Internet?

Quin és el l’ample de banda i servei que us ofereix el vostre proveïdor d’accés a Internet?
Bé, una cosa és el que us diu que us ofereix i pel que ‘pageu’ i l’altre és la velocitat real que us proporciona, oi?

I segur que mes d’una vegada us heu demanat com verificar-ho.
Segur que n’hi ha vàries, però us en comento una de molt fàcil i que em va ensenyar un company del Centre d’Innovació en Productivitat, el Juanjo Comellas.

Només cal que aneu a aquesta web, http://www.pcpitstop.com/internet/bw.asp, i que seleccioneu un dels quatre servidors que proposen (feu-ho amb el de Londres, per suposat) i l’eina us farà un test per calcular el temps de ‘ping’ i l’ample de banda de baixada i de pujada que teniu en aquell moment.

Podeu fer uns quants cops per tenir una mostra ‘suficientment’ realista i aquí teniu les dades.

A mode d’exemple, a mi em surt això:

Què us surt a vosaltres?

2008/09/19

No utilitzes el Doodle?

Ara fa mes d'un any, una companya del Centre ASCAMM, la Myriam Garcia, em va ensenyar el Doodle, una eina molt simple, però molt útil.
Fantàstic, no?

El cert és que ultimament no he tingut necessitat d'utilitzar-la molt, però quan toca és fabulós el temps que t'estalvia.

I per a què serveix?

Segur que tots heu perdut molt de temps intentant de convocar una reunió de mes de dues persones, ajustant agendes i contrastant disponibilitats, oi?
Que si envio al correu a tots proposant uns dies, un altre respon amb una altra proposta, un tercer diu que si un dia, torna a trucar el segon,...

Oi que si?

Doncs amb el Doodle, això s'ha acabat.

El que convoca la reunió crea, a través de l'eina i per Internet, una proposta de diferents dates i horaris i la resta de gent, simplement indica quines opcions li van bé.

Així de simple i així d'efectiu.

És mes fàcil d'utilitzar que d'explicar.

Per tant, a provar-la: www.doodle.ch

2008/09/16

Las tecnologías y la colaboración en proyectos

¿os imagináis como podríamos aprovechar las tecnologías de la información para apoyar la colaboración entre los miembros de un equipo de proyectos?

Aquí tenemos un claro ejemplo...

... y no todo es 'futurible'

;-)

2008/09/14

Sobre la taula rodona de blocs a la CiberAgora

Tal i com ja vaig comentar en el meu darrer 'post' ahir, dissabte, 13 de setembre, vaig tenir ocasió de participar en la taula rodona sobre blocs, emmarcada dins la CiberAgora i que s'organitzava des del dijous passat, a Tarragona, coincidint amb la TarracoParty.

Va ser un plaer i un honor poder compartir taula amb persones com el Wicho, de Microsiervos, http://www.microsiervos.com/, (bloc situat a la posicio 46 de Technorati), el Marc Vidal, http://www.marcvidal.cat/, (el blocaire mes llegit en català, actualment) i del Juan Carlos Bonache, qui ha fet del seu bloc un fantàstic aparador de les seves capacitats artístiques (hellobonache.blogspot.com).


Per la meva part em vaig centrar a explicar la meva experiència personal en la creació i gestió, de mes de 10 bloc, en els darrers 4 anys, comptant el meu personal i que esteu llegint (http://ramoncosta.blogspot.com/), els dos corporatius (http://ascammtraining.blogspot.com/ i http://innovacionyproductividad.spaces.live.com/), així com blocs de projectes i els darrers dos vinculats a temes de formació, un d'ells encara actiu: http://postgradogestionproyectos.blogspot.com/.

Tot sigui dit, en aquests moments només mantinc el personal-professional, el corporatiu del Centre d'Innovació i el del postgrau.

Vaig intentar explicar, durant la meva presentació les lliçons apreses en aquests quatre anys, partint dels èxits i dels fracassos viscuts.

Podeu accedir a la meva presentació en aquest enllça: presentació.

També us convido a què visiteu el blog del Juan Carlos on parla de la presentació (link),


(Per cert, us convido a que visiteu el blog del Jaime Polo, lunesderesaca.com)

2008/09/08

Taula Rodona sobre 'blogs' a la CiberAgora - TarracoTIC

De l'11 al 13 de setembre tindrà lloc la 'CiberAgora' (http://ciberagora.tarracoparty.org/), organitzat, entre d'altres, per la Jove Cambra de Tarragona i emmarcat dins la TarracoParty (http://www.tarracoparty.org/), i en la qual tindré ocasió de participar, a la taula rodona sobre Blocs, el dissabte, 13, de les 16:00 a les 18:00.
CiberÀgora és l'event de conferències i tallers que es duran a terme durant els propers 11, 12 i 13 de Setembre al Palau de Fires i Congressos de Tarragona en el marc de la TarracoTIC, on s'intentarà donar una visió de l'apropament de les noves tecnologies a la societat, així com fomentar un debat sobre el camí recorregut i el que queda per recórrer en aquest apropament, i si realment anem cap a un món tecnològic sense exclusions socials.

Amb aquesta finalitat, els organitzadors pretenen apropar als diferents actors que participen d'aquest nou paradigma i a la societat en general per posar en comú coneixements i visions.

Els actes previstos són un cinefòrum (11-9), tres ponències el divendres sobre Dominis, Empresa i Tecnologia i Web 2.0 i tres mes el dissabte sobre Simuladors socials, Educació o tecnologia i Blogs, on hi participo com a 'blocaire', juntament amb en Marc Vidal, Juan Carlos Bonache i Javier Pedreira "Wicho".

Em fa molta il·lusió, a mes, de veure com bons amics com l'Albert Riba, l'Enric Sucarrats o el Juan Holgado són participants, també, d'altres de les taules rodones organitzades.

En el meu cas espero aportar-hi la meva experiència com a actiu blocaire, no només a títol personal amb el bloc que esteu llegint (http://ekipsnet.blogspot.com/) sinó també com a responsable d'un bloc corporatiu (http://innovacionyproductividad.spaces.live.com/) o el que recentement he creat, lligat al postgrau en Direcció de Projectes que dirigeixo (http://postgradogestionproyectos.blogspot.com/).

En els darrers anys he tingut ocasió de participar, a mes, en la creació i dinamització de diferents blocs corporatius i lligats a projectes de recerca europeus.
Us animo a què us escapeu a Tarragona pel pont!

2008/09/05

La Generalitat de Catalunya i les certificacions oficials

Ara fa unes setmanes que la Secretaria de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat de Catalunya va presentar la licitació per homologar proveïdors TIC per a les necessitats dels seus departaments per als propers anys.


Revisant els requisits tècnics que es sol·liciten a les empreses que s'hi presentin, m'ha sorprès, gratament, veure el pes que estan assolint les certificacions oficials 'standard' o 'standard de facto' com per exemple les associades al PMI (Project Management Institute, http://www.pmi.org/).


Només a mode d'exemple, per al lot d'implementacions de Plans Directors, 40 punts (dels 100) es faran de la següent manera o amb el següent pes:
  • fins a 6 punts per tenir professionals certificats en PRINCE2
  • fins a 10 punts per tenir professionals certificats en PMI (PMI-RMP,CAPM,PMI-SP,PMP i PgMP)
  • fins a 6 punts per tenir professionals certificats en CMMI
  • fins a 10 punts per tenir professionals certificats en Six Sigma
  • fins a 8 punts per tenir professionals certificats en ITIL

Es clar que cada vegada mes, els professionals TIC haurem haurem d'obtenir aquests certificats oficials o professionals per acreditar un coneixement especialitzat en temes de gestió i metodologia.

Per contra, però, i com a "Enginyer en Informàtica" també m'ha sobtat el poc pes que es dona al fet de disposar d'uns estudis de titulació universitària: fins a 10 punts.

I tenir professionals amb postgraus de TI o de gestió es valora amb un màxim de 15 punts.

És a dir, no n'hi ha prou amb que tinguis uns estudis d'enginyeria.
A mes, et cal un postgrau.
I afegeix-li un o dos certificats en CMMI, PMI,...


Em costa valorar la positivitat o negativitat (permeteu-me que utilitzi aquests termes) d'aquests criteris.

Segurament són el reflex del que està passant a la societat: "Tenir una llicenciatura o enginyeria ja val molt poc (oi?). D'altra banda, també reflecteix la necessitat de la formació continuada i especialitzada".

I encara hi ha persones que 'menyspreen' aquestes formacions i titulacions!

2008/09/04

Sobre l'èxit dels projectes

Segurament que els que ens movem en el món de la gestió de projectes hem sentit a dir allò de què bona part dels projectes a les empreses no acaben bé (si acaben), amb desviacions de temps, de pressupost,.., oi?

Permeteu-me que comparteixi dades, extretes de diferents analistes i consultores:
  • Segons Gartner, el 70% dels projectes es 'desvien' (erren) en calendari, costos i acompliments d'objecitus de qualitat i un 50% acaben per sobre del pressupost.
  • Segons CHAOS un 82% dels projectes de TI acaben tard, un 52% són cancel·lats i almenys un 66% tenen alguna desviació (no tinc clar per quà la suma excedeix el 100%).
  • Segons KPMG, menys d'un 40% aconsegueixen els objectius de negoci fixats un any després d'haver-se finalitzat.
  • I segons Forrester, un 80% de les organitzacions de TI estan posant en marxa processos per tal de millorar l'alineació dels projectes amb l'estratègia del negoci.

Realment, són dades preocupants.

D'una banda, per què demostra que no sabem planificar correctament o que no sabem gestionar els canvis durant el projecte, però el mes important, és que molts dels projectes es comencen sense tenir clar quin serà el seu benefici de negoci.

I això sí que és greu. Estem dedicant recursos professionals, equipaments, diners,..., a posar en marxa projectes que no sabem si contribuiran a aconseguir els objectius que s'ha marcat la nostra empresa.

Potser que ens ho comencem a mirar, no?