2008/07/31

Internet mòbil

Tot i les vacances, els costums ‘sans’ s’han de mantenir, oi?

I avui és dijous, i per tant, toca la lectura d’El País, o mes ben dit, del CiberPaís.

I apart dels gadgets, webs de mes o menys interès que s’hi acostumen a presentar,…, hi ha la columna del Francis Pisani (de lectura recomenada), que en aquest número porta per títol “Internet móvil: punto de inflexión”.

I dels tres conceptes que Francis planteja per la tornada d’estiu (movilitat, cloud computing i eleccions – USA -), voldria destacar-ne la primera, l’Internet mòbil.

No estem parlant de cap concepte estrany.

Quanta gent no té ‘correu mòbil’, ja sigui a través d’un smartphone, la blackberry,…,

Però anem mes enllà, parlem de navegar a través del telèfon mòbil.

I algunes dades publicades a la columna:

- La venda de telèfons mòbils a EEUU va baixa en un 22% durant el primer trimestre de l’any, però en canvi la venda de smartphones va pujar un 10%

- Els smartphones són el 17% del telèfons venuts (i tinguem en compte que hi ha molts telèfons ‘no smartphones’ però que també permeten accedir a continguts d’Internet)

- L’aparell mes utilitzat a EEUU és el Razr de Motorola (¿?)

- El 15,6% dels estadounidencs utilitzen el ‘mobile web’ de manera regular (i el doble tenen un pla que els permetria fer-ho). I per darrera tenim el Regne Unit i Itàlia. A nivell mundial, el Nokia N95

- L’estudi de Nielsen comenta que bona part d’aquest èxit és degut a l’iPhone i a les empreses, per la Blackberry

I no ens oblidem, si parlem de la Internet mòbil, de l’emergència, a la que assistirem, durant els propers mesos, dels ‘mini laptops’.

Ja ens ha arribat el eePC d’Asus, però a la tardor és quan tindrem accés a un ampli ventall, entre ells el HP 2133 Mini-note (jo l’espero amb moltes ganes).

Bé, de moment, seguirem accedint a Internet amb el nostre portàtil (en aquest cas, un TabletPC) i del meu telèfon mòbil (un HTC amb teclat).

;-)

2008/07/27

Reflexions sobre la "Gestió de Projectes"

Una de les dinàmiques de treball que aplico en els cursos en què participo com a docent, consisteix en repartir uns 'post-its' on de manera, periòdica, durant les sessions, demano als participants que hi escriguin reflexions sobre el que han anat veient a classe i també punts de millora sobre el que haurien d'aplicar a la seva tasca quotidiana a l'empresa.

A principis d'aquest mes vaig impartir un curs de "Gestió de Projectes" a una empresa del sector farmacéutic (no direm el nom per temes de confidencialiat), a través d'EADA, on col·laboro com a Professor Associat i, per suposat, vaig aplicar la tècnica.

Voldria compartir amb tots vosaltres la llista de les reflexions, que segur seran d'interès per a tots.
El que no compartiré, també per temes de confidencialitat, són els punts de millora detectats.

Reflexions personals:
· Sistemàticament fer l’anàlisi de finalització del projectes -> Gestió del coneixement
· La documentació adequada com a pràctica habitual és molt important
· Important d’assegurar la transparència de la informació
· Documentació, documentació i documentació!
· La importància de la posta en comú de la informació i de tenir-la centralitzada
· La planificació requereix temps i disposició mental
· Si no gestionem projectes, estarem canviant l’abast contínuament, no sabrem què ens costa ni tampoc podrem millorar per què no avaluarem
· Cal tenir tots els temes lligats abans de començar un projecte
· Es important el tema de la gestió del temps per a la compatibilitzar la feina del dia a dia i les tasques d’elaboració de projectes
· Mesurar el cost de cada projecte (qualsevol que sigui) faria disminuir el nombre de fills i danys col·laterals d’un projectes
· La gestió de projectes és un tema de mentalitat. Només pel fet de pensar-hi, segur que millorem
· Importància de posar coses sabudes, negre sobre blanc
· Importància del lideratge ‘virtual’ dels projectes quan no s’és el líder fomal d’aquest
· La importància d’organitzar bé un projecte. És interessant treballar entre departaments

2008/07/24

S'acaba el curs....

Durant tota la nostra infantesa i posteriorment, mentre som estudiants, el nostre ‘cicle anual’ es correspon, sobretot, al curs acadèmic (Setembre-Agost) i no el clàssic Gener-Desembre, oi?
Quan ens incorporem al món laboral, tot canvia, i llavors passem a treballar en anys naturals, a excepció d’aquells que estan immersos en el mon educatiu (setembre-juny) o dels que estan en empreses en què el seu any fiscal és Juny-Maig, Setembre-Agost,…, però en aquests darrers casos, el cicle anual passa a ser també el clàssic.
En canvi, per aquells que seguim vinculats als dos móns, al ‘professional’ i a l’”acadèmic”, hem de compaginar dos cicles anuals: el clàssic dins les nostres responsabilitats empresarials i el de curs, pel nostre àmbit ‘universitari’.
I aquests dies, estem de tancament del segon cicle.
Al juny vaig acabar les classes a la Universitat (UPC) i vam publicar les notes a principis de juliol.
També en el mes de juliol vaig tenir l’examen de recuperació dels estudis en Enginyeria Tècnica en Informàtica a les Escoles Gimbernat i ara fa pocs dies els alumnes del Postgrau en Gestió de Projectes van presentar els seus “Projectes Final de Curs”, dels quals adjunto alguna foto (a mes, haig de dir que van ser uns treball de molta qualitat).
I a nivell de la UOC, els alumnes del Postgrau també van lliurar les seves darreres activitats i el curs acadèmic ‘reglat’ va finalitzar a mitjans juny.
….
En definitiva, estem tancant el curs.
J
De fet, ja tocava, oi?
D’aquí a poques setmanes, a mitjans de setembre tornem a iniciar les classes de l’Enginyeria en Informàtica a la UPC i després vindran les de la Gimbernat, el postgrau,…
Per tant, doncs, comencem les vacances acadèmiques….
… i també les professionals.
Aquesta vegada no coincidim en el cicle anual, però sí en el de vacances.
J

2008/07/19

La Universitat d'Estiu d'Igualada i la Jove Cambra d'Igualada

Ara fa 5 anys, el 2003, des de la Jove Cambra d'Igualada, vam impulsar la definició, creació i execució de la Universitat de Tardor d'Igualada, la Ut'I, un projecte que vaig tenir l'honor de dirigir en la seva primera edició.

Durant 5 anys hem dut a terme, durant el mes d'octubre, les diferents edicions d'aquest programa.

He anat publicant diferents 'posts' en aquest bloc, comentant-h0.

L'any passat, a mes, impulsat per la Revista d'Igualada i amb la col·laboració de la Universitat Ramon Llull, va tenir lloc la primera edició de la Universitat d'Estiu d'Igualada i per aquesta segona edició, vam acordar amb el seu director, el Quim Solé, que la nostra entitat, la Jove Cambra d'Igualada, hi participés coordinant un dels cursos, "Gestió d'Entitats: Diagnosi, estratègies i formes d'actuar" (blog).


Personalment, vaig agafar el repte de coordinar aquest curs, definint-ne el programa, proposant l'equip docent i els seus continguts.

El curs va acabar el passat dimarts, 15 de juliol, després de quatre sessions en què vam treballar des d'aspectes generals a la direcció d'una associació fins a la seva organització i gestió, la direcció de persones, la comunicació i l'aplicació de les noves tecnologies i Internet com a canals i eines per a la difusió i promoció.

El curs va comptar amb un equip de docents d'alt nivell, el Francesc Puertas (CV), el Manel Taboada (CV), l'Elisa Salvador (CV) i el Lleonard del Río (CV).

I com a cloenda del curs, vam organitzar una taula rodona (link) que va comptar amb la participació de quatre dirigents d'entitats locals, nacionals i internacionals i que va ser, permeteu-me l'expressió, una activitat de síntesi de tot el curs.

Si voleu consultar tota la informació del curs, sessions, continguts treballats,..., o inclús accedir a materials que vam elaborar ho podeu fer accedint al blog que vam crear per al curs http://cursgestioentitats.blogspot.com

2008/07/04

Site molt interessant (i útil !!!) per a la Gestió de Projectes

Segur que tots, un dia o altre, hem necessitat disposar d'una plantilla per definir la 'acta de constitució d'inici del projecte', 'el pla de comunicacions', 'la definició del risc',..., o exemple d'actes de reunions, de seguiment,...

I tots haurem accedit a una o altra metodologia com Metrica, MSF, o el propi PMBOK, del PMI i haurem localitzat exemples "aïllats", oi?

Doncs us proposo que visiteu la següent web:
http://isb.wa.gov/tools/pmframework/index.aspx

Ha estat desenvolupada pel Departament de Sistemes del Govern de Washington (USA) i hi trobareu, d'una banda tot un marc de referència per a la gestió de projectes (Framework), però també plantilles i eienes per a tots els passos en la definició, planificació i gestió d'un projecte i encara mes, exemples reals 'omplerts'.

Permeteu-me que reprodueixi una part de la presentació de la web.
Està en anglès.
:-(
No la tradueixo, per que si voleu accedir-hi, consultar-la i utilitzar tot aquest material també estarà en anglès.
;-)

This site provides valuable tools and tips for ensuring successful Portfolio Investments.
Brought to you by Department of Information Services (DIS), the Customer Advisory Board, and several contributing state agencies, the framework is intended to:
  • Simplify and facilitate Information Technology managers' access to the best project management approaches, tools, and samples
  • Promote the usage of best practices for project management for all projects, both simple and complex
  • Increase the level of assured competence project managers bring to project management endeavors
  • Establish a commonality of process and standardization of terminology within IT project management in state government

The framework fulfills the function of a virtual project management office for Washington state.

It allows project managers to review a checklist of best practice items and choose those that are appropriate for their type of project.

Structured in a manner that is similar to the Core Systems Framework and ATOM, it is based on project life cycles, and developed in an iterative process.

The Web site will remain dynamic, with tools and examples being added indefinitely.

You can find an outline of the framework's structure by clicking on the Project Management Cycles Phases in the beige box in the upper right hand corner of this page.

Each element of the respective phases contains general information on that particular best practice and how to use it.

A link to one or more examples will show you samples of each element, and a separate link takes you to templates and a checklist for ascertaining that the element has been developed correctly.