2008/03/30

Internet a la premsa

No puc evitar, quan agafo qualsevol diari/revista/...., de fixar-me en les notícies que tinguin a veure amb les Tecnologies de la Informació i la Comunicació, els Sistemes d'Informació, però sobretot, en l'aplicació d'aquestes en els diferents aspectes del nostre 'dia a dia' i la seva repercussió.

Que les TIC, però sobretot Internet, han canviat l'entorn és evident: en els negocis, en l'oci, en les nostres relacions socials, la nostra manera de fer,...

I com a exemple, les diferents/bastantes notícies que en una sola edició, la del passat dijous, sortien publicades a "Metro":
  • La generalitat, els empresari d'oci nocturn i els fabricants de begudes alcohòliques, posen en marxa una campanya per a promoure el consum responsable d'alcohol. I ho faran amb còmics, pòsters i amb marketing viral en webs com myspace o facebook.
  • "Google Earth fa tremolar la Xina". Pekin va anunciar una campanya per a lluitar contra les webs que 'ofereixen ilegalment infomació geogràfica i mapes' i que 'poden comprometre' el país. Volen tancar totes aquestes webs a mes d'aquelles en què es presenti 'Taiwan' com un país independent. Però no només passa a la Xina. EEUU també ha bloquejat mapes de Google Earth per 'motius de seguretat'.
  • Jorge Sierra, de 29 anys, ha venut la seva web, www.hoopshype.com (sobre la NBA) a una companyia d'EEUU per un import de 7 xifres.
  • També es fa referència a altres 'pilotassos' de la xarxa (Panoramio.com, Loquo.com, Skype.com i YouTube).

No està malament per ser un diari de poques pàgines, oi?

I pels que hi tingueu accés, us recomano que pugueu recuperar l'edició del Ciberpais del dijous, també, doncs celabraven els seus 10 anys i està farcit d'articles d'aquests 10 anys, però també de les previsions de futur.

Interessantíssim.

2008/03/16

El teletreball al nostre pais

En l'edició "El Cèntim" del diari AVUI d'aquest diumenge, hi ha un molt interessant article sobre el Teletreball.
Potser m'hi sento aludit, doncs actualment sóc un 'teletreballador a temps parcial'.

De teletreballadors, segons l'article n'hi ha de diferents tipus, segons la intensitat:
- A temps complert: Treballen a casa mes d'un dia per setmana i només es desplacen a l'oficina periòdicament per assistir a alguna reunió
- Els treballadors a temps parcial fan feina a l'oficina, però passen alguns dies treballant també al seu domicili.
- Els mòbils o itinerants són aquells que no tenen un lloc de feina específic, però que utilitzen dues eienes fonamentals: el telèfon mòbil i l'ordinador portàtil.
- Pels suplementaris, els teletreball encara no és significatiu i treballen des de casa menys d'un dia complet per setmana

I és que la tecnologia ens permet implementar amb èxit el teletreball.

Ara bé, malauradament, en això, Espanya i Catalunya també estan a la cua d'Europa.
I sinó, només cal veure les dades:
- Finlàndia: 30%
- Holanda: 25%
- Suècia: 24%
- Alemanya: 12%
- Regne Unit: 11%
- Itàlia: 7%
- França: 4,8%
- Espanya: 5,4%
- Catalunya: 3,2%

I és que no només requerim tenir la tecnologia, que ja la tenim, sinó fer un canvi cultural i de gestió empresarial.
Mentre la cultura del treball que imperi a les nostres organitzacions sigui la d'estar a l'oficina, enlloc de complir amb els objectius i resultats, no podrem avançar.

I és una llàstima, per què els beneficis, tant per a l'empresa com per al 'teletreballador' són molt significatius:
- Treballador: horari laboral flexibe, més autonomia i control de la feina, estalvi de temps i de diners en desplaçaments, conciliació de la vida laboral i familiar,...
- Empresa: retenció del talent, menys costos, mes productivitat i eficipencia, estalvi de despeses econòmiques,...

Sobre Blocs i Organitzacions

De tant en tant, surten articles sobre l'aplicació i ús dels blocs.

Que el fenòmen dels blocs va a mes, és indubtable i només cal veure les dades.

Segons Technorati, existeixen, com a mínim, en aquests moments, 112 milions de blocs a tot el món. Cada dia s'obren 175.000 blocs i s'escriuen al voltant de 1,6 milions d'articles diaris.

I és que la facilitat de creació d'un bloc i la seva edició han animat a moltes persones que no es veuen capaces de crear una web, a sí posar en marxa un bloc.

Ara bé, malauradament, la majoria de les empreses i organitzacions encara no han compres el valor i potència d'aquestes eines i encara recelen de disposar de blogs corporatius o de què els seus membres tinguin blocs personals on es parli de l'empresa.

Aquella excusa dels directius i dirigents que diuen "... no tinc un bloc sobre la meva empresa no sigui que hi parlin malament..." no val. El que els hauria de preocupar és que segurament ja parlen de la seva empresa en altres blocs i ells no ho saben.

2008/03/04

Estem en la societat informacional

Ara fa uns dies que va començar el segon semestre acadèmic d’aquest curs a la UOC.

En aquest semestre estic participant, com a consultor dels estudis de Documentació, a càrrec de l’assignatura ‘Organitzacions Intensives en Informació’.

Es per això, que en els propers posts d’aquest bloc, incorporaré alguns elements que tenen a veure amb els aspectes de l’ús de la informació per part de les organitzacions. No oblidem que per això ens calen eines ‘digitals’ i les persones hi juguen un paper molt important. No ens allunyem gens, per tant, dels objectius perseguits en aquest bloc.

Estem en una societat informacional, mes que en una societat de la informació, ja que tot i que la informació és important, el que fem és generar, processar i transmetre informació per tal que es converteixi en fonts de productivitat i poder.

I què caracteritza una societat informacional?

Tres punts fonamentalment:
  • Els ciutadans utilitzen de manera més intensiva la informació, en el seu treball, en les seves activitats d’aprenentatge, en l’oci i en general, en la ‘seva rutina de viure’. Estem envoltat de sofisticats sistemes d’informació que utilitzem contínuament, quasi sense adonar-nos-en (metro, correu electrònic, ordinador, intranet, joguines electròniques, telèfons mòbils-pdas, tràmits ‘online’ amb les administracions publiques, els bancs,…)
  • Apareixen nous sectors en l’economia productiva que bàsicament es caracteritzen per la utilització intensiva d’informació. Aquests nous sector de l’economia productiva están relacionats amb la producción, amb l’anàlisi i la projecció d’informació cap als ciutadans. I apareix una ‘paradoxa’: la producción de continguts és molt sofisticada i cara (producción multimèdia,…) però la reproducció la pot fer qualsevol a casa seva, el que comporta l’aparició de nous problemas d’ordre legal, de propietat intel·lectual,…
  • Les empreses utilitzen mes i millors tecnologies de la información en les seves rutines diàries, en els seus procesos i en la forma en què es converteixen les seves idees en productes que els generen un benefici. Podríem arribar a parlar d’empreses que no sols utilitzen els sistemes d’informació, sinó que són sistemes d’informació. En aquesta economía del coneixement, les empreses están relacionant la capacitat de convertir sistemàticament el saber fer en flux de caixa. Les organitzacions de futur són organitzacions amb sistemes d’informació molt eficients.