2008/12/28

Les eines col·laboratives mes adequades per als nostres equips de treball

Sota un títol semblant, he tingut ocasió de llegir un article de divulgació científica (dels que m’estic llegint per al meu doctorat) en el que els autors plantegen, d’una banda, les preguntes a respondre a l’hora de triar quines són les eines més adequades per al nostre equip de projectes i a continuació fan un repàs d’aquestes.


L’article es basa, sobretot, en un llibre Managing Virtual Teams: Getting the Most From Wikis, Blogs, and Other Collaborative Tools, i com us deia, presenten una classificació d’aquestes eines i donen exemples d’aplicacions disponibles i comenten algunes de les seves característiques.


En alguns casos, més difícil de traduïr de langlès al català alguna expressió, amb el risc de què sigui pitjor el remei que la malaltia, per la qual cosa, he optat per deixar la versió anglesa.


  • Collaborative Software Suites. També anomenat ‘Groupware’. Aquestes eines inclouen funcionalitats que també es troben en altres categories, com correu electrònic o xats. Algunes aplicacions anomenades en l’article són Microsoft SahrePoint, Plone, TikiWiki, Kavi,…
  • Eines de Comunicació. Dins d’aquesta categoria hi trobem eines de reunions, que proporcionen maneres de comunicació en temps real amb altres membre de l’equip, ja sigui per escriptura i/o veu i video, algunes inclouen ‘chat rooms’ o pissarres; eines de xat (ja sigui a través d’aplicacions client o a través de web) com per exemple, MSN Messenger, AIM, Yahoo, Skype, Trillian, Xchat, ICQ, Jabber, GAIM, WebEx, GoToMeeting, iVisit, Packard Virtual Meeting Room. Moltes d’aquestes eines permeten fer reunions online, conferències, formació,…
  • Information Broadcasting. Aplicacions que ens permeten distribuir informació cap als membres de l’equip: blocs (Blogger, TypePad, Blogware, WordPress, Movable Type, B2Evolution,…), podcasts (Audacity) i vodcasts, presentacions i Webinars
  • Information Sharing. Permeten compartir informació com calendaris, fitxers, fòrums, butlletins, aplicacions, continguts gestió de ‘workflows’,…
  • Information Gathering. Enquestes, Gestió i planificació de projectes, feedback, seguiment del temps,..
  • Wikis
  • Push Tecnoloogies. Dins d’aquesta classificació s’engloben totes aquelles eines que serveixen per obtenir informació de manera ‘desasistida’ com email, faxos, correus de veu, newsletters i feeds RSS. En aquest darrer cas, necessitem treballar amb algun agregador o lector RSS i haver-lo configurat.

En definitiva, tenim a la nostra disposició un conjunt ampli i variat d’eines de comunicació i suport al treball en equip quan plantegem les comunicacions en el nostre projecte. Només cal que avaluem quines necessitem i per a què.



2008/12/26

Sobre com configurar el vostre facebook...

... sobretot en temes de privacitat, eines,...
De lectura obligatòria per tots aquells que ens movem per aquesta xarxa social.

2008/12/24

Bones Festes de Nadal....

... i compte amb qui 'interactueu' a través d'Internet


A vegades les coses no són el que semblen.
Ramon Costa, Nadal '08

2008/12/18

Una felicitació de Nadal ... 'molt útil'

Aquests dies, el correu electrònic és una de les eines més utilitzades per enviar i rebre felicitacions de Nadal, oi?

En això, Internet també ens ha canviat força els costums i la manera de fer.

Avui, però, n'he rebut una que a mes, és útil.

Me l'enviava el Jordi Graells, de la DG d'Atenció Ciutadana de Presidència, de la Generalitat de Catalunya.

I per què és útil?

Doncs per què adjunt a la presentació hi havia 4 links d'interès sobre les 'xarxes i sociales' i les 'eines col·laboratives'.

Com que el mateix Jordi ens demanava que en féssim difusió si ens semblaven interessants, us proposo que hi feu clic:


De veritat que són molt útils.



I aprofito per a reproduir part de la felicitació de Nadal, on es justifica el per què cal tenir en compte molts dels consells i pràctiques proposades en les presentacions.

"A les acaballes del 2008 estem vivint una eclosió de les xarxes socials i les eines col·laboratives i de comunicació que canvien les nostres rutines personals, socials i professionals. Ens hi estem capbussant sense gairebé ni saber si hi ha altres usos més enllà dels pròpiament lúdics que anem adquirint per contagi social. Serveix Facebook per a més usos que els amicals? Respecta la nostra privacitat? Què hem de fer per preservar-la? És Linkedin només un lloc web per trobar feina a partir del nostre currículum? Què és i què en podem fer de Google Apps? És tan eficaç Skype per comunicar-nos? Podem fer videoconferència amb Google Talk?

La nostra particular felicitació nadalenca intenta fer més fàcils i accessibles aquests entorns. Clica damunt de cada imatge i segueix les pautes que et proposem. Com que estem convençuts que les quatre presentacions et resultaran útils, fes-ne difusió entre les persones de la teva xarxa de contactes i aprofitem aquestes dates per posar llum en aquest tema.."

2008/12/13

Jornades de planificació de la JCI Catalunya

Aquells que ja coneixeu la Jove Cambra Internacional (http://www.jci.cc/) sabeu que la nostra entitat té una característica que la diferencia de la majoria d'organitzacions: totes les responsabilitats, a nivell local (President, VicePresident, Tresorer, Secretari,...), a nivell nacional i a nivell internacional, es renoven cada any.




I lluny de ser una font de 'problemes de continuïtat',..., és una eina de dinamització importantíssima: ens permet organitzar, per exemple, a nivell nacional (JCI Catalunya, http://www.jcicatalunya.org/), i a través de les Joves Cambres Locals (Igualada, Manresa, Barcelona, Girona, ....) mes de 300 activitats.


Això sí, per evitar aquestes dificultats que podria comportar el relleu de tots els responsables, es duen a terme unes sessions de planificació 'anuals', a tots els nivells.


Durant el dia d'avui i de demà, estem duent a terme les Jornades de Planificació de la JCI Catalunya, a la qual s'han aplegat els membres de la Junta Nacional d'enguany (2008) i del proper any (2009), els Presidents Locals del proper any i bona part dels actuals, així com també alguns dels membres de les Joves Cambres Locals (juniors).


En una apretada agenda, tots els responsables d'àrea (comunitat, internacional, oportunitats professionals, formació,...) presenten els principals objectius i activitats previstos per l'any vinent, els presidents locals també comparteixen alguns dels projectes que tenen planificats per al 2009 i en definitiva, es coordinen totes aquestes accions.






En el meu cas, hi participo representant al Senat de la JCI Catalunya (http://www.senadors.com/) amb l'objectiu d'enfortir l'enllaç entre les dues Juntes.


Us convido a què tots aquells que no conegueu aquesta entitat i tingueu inquietuds per organitzar projectes per a la comunitat, conèixer persones de molts i diferents països,..., visiteu la web nacional i des d'allà tindreu el contacte de cadascuna de les 13 joves cambres locals, com la d'Igualada (http://www.jcigualada.org/) a la que pertanyo:


També en el meu bloc hi podreu trobar diferents posts presentant i comentant activitats de la nostra entitat: http://ramoncosta.blogspot.com/search/label/JCI

Presentació del bloc de la Comissió OSI

Aquest passat dijous vaig tenir ocasió de participar en una xerrada, "Els blocs com a eina de comunicació corporativa" organitzada per la Comissió OSI (Organització i Sistemes d'Informació) del Col•legi d’Economistes de Catalunya i la Associació Catalana de Comptabilitat i Direcció (ACCID), i en representació del Centre d'Innovació en Productivitat (http://www.productivitycenter.org/).

Durant aquesta jornada es va presentar, també, el nou bloc de la comissió, http://comissioosi.wordpress.com/, que us convido a què visiteu i on hi trobareu articles molt interessants.

També us adjunto un link a la meva presentació: document

El que sí volia remarcar, i seguint amb els darrers posts del meu bloc, sobre l'interès creixent de les empreses i dels seus dirigents sobre l'ús i aplicació de totes aquestes eines Web 2.0 per a les organitzacions. Una prova va ser el nombre elevat de participants que hi ha hagut en les darreres jornades, xerrades i seminaris, als que he tingut ocasió d'assistir darrerament.

Vam aprofitar per comentar, mes enllà del blocs, l'ús i potencial que tenen eines com les xarxes socials per a la promoció de les nostres companyies, la capacitat d'arribar a potencial mercat, fer 'estudis de mercat', tenir feedback dels nostres clients, usuaris,...

2008/12/09

Exemples de blocs corporatius

Seguint amb el tema dels blocs corporatius i la web 2.0 com a oportunitat per a les empreses, volia compartir amb els lectors del meu bloc una llista d'exemples de blocs de companyies.

En la meva intervenció a la Setmana de la Innovació, alguns assistents es mostraven reticents a la utilitat i aplicació d'un bloc per a una empresa i alguns altres em van comentar que això aplicava molt (o era utilitzat, bàsicament), per empreses tecnològiques.

El cert és que, com sempre dic, per demostrar que una cosa funciona, res millor que mostrar exemples reals.

I això és el que pretenc.

Aquí teniu una llista de blocs d'empreses, estatals, internacionals, de grans companyies, de pimes, ..., però sobretot de companyies no tecnològiques:

General Motors. Bob Lutz (vicepresidente): http://fastlane.gmblogs.com/
Telefónica. Somos azules: http://www.somos-azules.com/
Wal-Mart: http://www.checkoutblog.com/
Intel Cono Sur: http://www.corelifeblog.com/
Lancome: http://www.missl.com.ar/
Officenet: http://officenet.blogspot.com/
Edelman: http://edelmannext.com.ar/
DutoPR: http://duttopr.com/
Coca-cola: http://www.coca-colaconversations.com/
McDonald’s: http://csr.blogs.mcdonalds.com/
Despegar.com: http://www.blog.despegar.com/
Martin Varsarvsky: http://spanish.martinvarsavsky.net/
Microsoft: http://blogs.msdn.com/robcaron/, http://blogs.msdn.com/project/, http://www.sharepointblogs.com/pm4everyone/archive/2006/08/14/9948.aspx,
Sanitas: http://www.bebesymas.com/
NH: http://salamanca.vivelaciudad.es/
Telecinco: http://www.blogs.telecinco.es/crispacion
Benetton: http://www.benettontalk.com/
Ford: http://www.fordrent.fr/weblog/
Ferca networks: http://blog.ferca.com/
Vueling: http://www.vuelingblog.com/

Se ha ido ya mama: http://sehaidoyamama.blogspot.com/

2008/12/08

Recursos per a treballar amb Microsoft Project 2007

Incloc, en aquest post, un nou seguit de links, molt complet i exhaustiu que us donarà accés no només a 'saber com fer...' sinó també a recursos variats com blocs, informació de publicacions i cursos, webcasts,... per a trebalalr amb Microsoft Project 2007.

Espero que sigui del vostre interès.

Office Online
· Project
· Enterprise Project Management Solution
· Project Portfolio Server

Project 2007 Help and How-to
· Accessibility
· Activating Project
· Automation and programmability
· Building a schedule
· Collaboration
· Creating a project
· Creating relationships between tasks
· Creating tasks
· Customizing
· Estimating task durations
· File management
· Getting help
· Integrating with the Office system
· Macros
· Managing costs
· Managing multiple projects
· Managing resources and assignments
· Optimizing the project plan
· Reference
· Reviewing and sharing
· Saving and printing
· Security and privacy
· Sequencing tasks in a project
· Setting calendars
· Training
· View management
· What's new
· Working in a different language

Project 2007 Courses and Publications
· Linking Project tasks
· Microsoft Office Project Server 2007 frequently asked questions
· Microsoft Office Project Server 2007 product guide
· Present your project in Word, PowerPoint, or Visio

Project Server 2007 Role Guides
· Administrator role guide
· Project Manager role guide
· Executive role guide
· Resource Manager role guide
· Team Member role guide

Project Portfolio Server 2007 Courses and Publications
· Microsoft Office Project Portfolio Server 2007 product overview
· Builder User Manual
· Deployment Guide
· Optimizer User Manual
· Programmer Reference
· Microsoft Office Project Portfolio Server 2007 frequently asked questions

Project community Blogs
· Bill Raymond MVP
· Brian Smith
· Christophe Fiessinger
· Dieter's ProjBlog
· Eric Landes
· Faisal Masood
· Gord Schmidt
· Jack Dahlgren MVP
· Larry Duff’s Project Dev blog
· Mark Schneider, Project Implementation
· Microsoft Office Premier Support Blog
· Mike Glen's Project Tutorials
· MPA, the Official Industry Association for Project
· Project Discussion Groups
· Project Programmability
· Project Team blog
· Projectified
· Scott Wagner
· Steven Haden
· Treb Gatte’s blog

Project webcasts
· 2007 Project Launch - Webcast - Track 1 - 2007 Project Launch and EPM BASIC
· 2007 Project Launch - Webcast - Track 2 - Microsoft Project Association and EPM BASIC
· A First Look at Office Project 2007 (Level 100)
· Adding Project Management Smarts to Your Applications Using Office Project Server 2007 (Level 200)
· Administering Your Enterprise Project Management Solution - Level 300
· Advanced Tips and Tricks for Tracking and Updating Project Details in Project Standard 2007 (Level 200)
· Advanced Tips and Tricks for Tracking and Updating Project Details in Project Standard 2007
· Advanced Tips and Tricks in Office Project 2007
· Advantages of the Microsoft Office Enterprise Project Management Solution (Level 100)
· Architecture Overview of Office Project Server 2007 (Level 100)
· Build Serious Applications Using SharePoint Server 2007 (Level 200)
· Build Your Business Productivity Infrastructure with the 2007 Microsoft Office System Servers (Level 100)
· Conquering the Challenges of IT Governance with the Microsoft Office EPM Solution
· Effective Resource Management with EPM
· Essential Tips and Tricks for Project Standard 2007 (Level 100)
· Extending the Power of Your Desktop with Office Visio 2007 and Project 2007 (Level 100) · Five Steps to Effective Project Management Using Office Project Standard 2007
· Managing a Project Management Office with SharePoint Products and Technologies (Level 200)
· Managing the Project Lifecycle with Portfolio Server and Project Server 2007
· Overview of Microsoft Office Project Server 2007 (Level 200)
· Planning the Deployment of Project Server 2003 Clients - Level 300
· Portfolio Investment Optimization
· Support WebCast: Strategic decision making with Microsoft Office Project Portfolio Server 2007
· Technology Associates International presents “Realising the Value of EPM 2007 in your Business.”
· Technology Associates International presents Portfolio Server 2007

Updates and Downloads
· Project Server 2007 Update: Fix for Issues when Installed using Turkish Regional Settings
· Project Server 2007 Sample: Microsoft Office Project Server 2007 Build-to-Build Data Fix up
· Download a trial of Microsoft Office Project Server 2007
· Evaluate Project Portfolio Server 2007 today
· Evaluate Microsoft Office Project Server 2007 today

Resource Kit
· Office Project Server 2007 Resource Kit
· Product evaluation for Office Project Server 2007
· Planning and architecture for Office Project Server 2007
· Deployment for Office Project Server 2007
· Operations for Office Project Server 2007
· Security and protection for Office Project Server 2007
· Technical reference for Office Project Server 2007
· Newly published content for Office Project Server 2007
· Downloadable books for Office Project Server 2007

Software Development Kit
· Project Developer Portal
· SDK Documentation - General Reference
· SDK Documentation - Class Library and Web Service Reference
· Developer Reference - Getting Started
· Developer Reference - What's New for Developers
· Developer Reference - Project Object Model Reference
· Project Server 2007: Getting Started with a New Platform for Developers

Newsgroups
· Discussions in Microsoft Project General Questions
· Microsoft Office Project MVPs
· Microsoft Project Community

Training
· Enterprise Project Management University

Partner Resources
· EPMConnect

Virtual Machines (for partners)
· EPM 2007 Demo VPC v2

2008/12/04

La carrera del professional TIC - Comissió TIC UEA

Aquest passat dimarts, 2 de desembre, vam organitzar des de la Comissió TIC de la Unió Empresarial de l'Anoia (http://www.uea.cat/), una jornada dirigida als Professionals TIC del nostre territori.

La jornada va comptar amb la participació d'un nombre important d'igualadins i anoiencs interessats en els temes tractats, "La carrera del professional TIC", impartida pel Lleonard del Río, soci director de Tecdencies (http://www.tecdencies.com/) i les "Certificacions oficials dels fabricants", presentada per Manel López, Director Tècnic de Ceina (http://www.ceina.com/), ambdós membres de la Comissió TIC de la UEA.



La tercera presentació va consistir en una presentació de diferents recursos que aquest professionals tenen per associar-se, treballar plegats, compartir inquietuds i canalitzar moltes de les seves necessitats de 'networking', i va anar a càrrec d'un servidor, Ramon Costa, com a President de la Comissió TIC.

Si voleu consultar el material de la jornada, podeu trobar-lo en aquest link: http://cid-b9c612b0c8d2a14e.skydrive.live.com/browse.aspx/ConfCarreraProfTIC?nl=1&uc=2&isFromRichUpload=1








2008/12/03

Opinions Web 2.0 i Empresa, Setmana de la Innovació d'Igualada

Ara fa una setmana, el passat dimecres, 26 de novembre, vaig tenir ocasió de participar en els actes de la Setmana de la Innovació, organitzada per l'Ajuntament d'Igualada, impartint una xerrada que portava per títol 'Les oportunitats de la Web 2.0 per a les empreses'.



La meva intervenció es va centrar en presentar/comentar tres tipus de solucions 2.o de les diferents opcions que hi ha actualment: els blocs (i els blocs corporatius), les xarxes socials com element d'interconexió de les nostres empreses amb els clients i proveïdors, però també amb els potencials i actuals consumidors (mercat) i la sindicació de continguts, a través de RSS.

En aquest link hi podeu trobar la presentació: documents




Seguint l'esperit 'Internet', però sobretot Web 2.0, vaig demanar als assistents que em donessin feedback sobre el contingut, a través de reflexions personals, i vaig prometre que les publicaria al meu bloc.

Aquí les teniu.

Amb un cert retard, però hi són totes.

Val la pena dedicar una estona a llegir-les ja que segurament és una molt bona manera de copsar el que pensen les persones i les empreses de la Web 2.0.

· És necessari una intercomunicació de la informació entre les xarxes i aplicacions. És necessari un RSS bidireccional.
· Possible mal ús de les dades i info que hi pot haver a la xarxa
· Ocupació del temps que cal treure d’altres llocs
· Quasi ‘obligació’ d’estar a les xarxes socials ja que l’enton hi està
· Pot ser una eina eficient, però cal fer-la servir de forma adequada per no perdre’s i perdre el control
· Amb la xarxa social podem arribar a nous clients, podem comunicar accions de l’empresa i podem millorar la imatge
· El bloc permet millorar i permet o ens obliga a donar un servei de qualitat per atraure nous clients o fidelitzar clients
· Em sorprèn la quantitat de professionals que es poden trobar a la web 2.0
· Realment té moltes aplicacions a nivell empresarial
· Necessites dedicar-hi moltes hores per un pobre resultat a nivell econòmic
· Es molt interessant, però es necessita una quantitat de temps que jo no tinc. M’agrada llegir en el facebook de tant en tant, i veure què fan els meus amics, però jo no hi publico gairebé res. El temps el dedico a fer feina.
· El web 2.0 és un nou món que implica canvis en la interacció entre persones i emrpeses. Fan falta xerrades com les d’avui per donar-ho a conèixer sobretot pel que fa a les aplicacions corporatives. Està bé que vulguis saber què opina la gent sobre la teva conferència. Bona iniciativa els post-its!
· Doncs haurem d’aprendre a sindicar! Què és sindicar?
· Trasllado neguits de clients: Què hem de fer les empreses per utilitzar aquestes eines? Quin és el cost d’oportunitat en terminis de temps? Per què no fem això per SMS enlloc de post-its?
· Què ver a substituir en els processos habituals de les empreses?
· I quan estigui saturat de publicitat Facebook o LinkedIn (que serà ràpid) continuarà sent tan efectiu?
· El potencia del Web 2.0 és molt gran i el temps que absorbeix també és considerable. Ara la preocupació és com compensar compensar aquesta ‘pèrdua de competitivitat’ inicial. Sinó, predrem el tren i quedarem enrera.
· A les empreses tenim molta feina. Tu creus que fent servir les xarxes socials podem vendre res?
· A les xarxes socials poden donar la cara directament les empreses?
· Pot ser de molta utilitat en empreses on els seus treballadors estan en diferents punts de treball: compartir informació, gestionar projectes, compartir opinions, crear debat,…
· Desconeixia què significava RSS. Ara ja ho sé i crec que és un bon mitjà per donar a conèixer el propi bloc.
· En aquestes eines Web 2.0 no he sabut veure quin benefici pot aportar a una empresa comercial o manufacturera
· Al meu entendre són eines molt dirigides a les ‘persones’ i la seva xarxa social
· Poc a l’empresa.
· Poden tenir la seva utilitat al professional liberal, i/o serveis, però no al fabricant de producte
· No tinc empresa, però sí que dissenyo pàgines web i sí crec que pot ser interessant utilitzar la web 2.0 dependent del teu producte o servei
· Avantatges: costos realment baixos (on et pot sortir tan barat fer publicitat?), es pot arribar a molta gent, a molts llocs, et pots avançar a la competència
· Les xarxes socials no abasten a tota la població, sempre hi haurà un gruix de població ‘analfabeta’ en les tecnologies
· Les xarxes socials poden ser útils però presenten el problema del control social (es pot saber gairebé tot de tothom)
· Les xarxes socials i professionals fomenten les relacions entre empreses i afavoreixen la seva col·laboració i cooperació
· Les empreses poden realitzar comunicacio externa i interna de la seva corporació i facilita-ne el coneixement a altres agents externs
· Les xarxes socials i professionals fomenten les relaciones entre empreses i afavoreixen la seva col·laboració i cooperació
· Les empreses poden realitzar comunicació externa i interna de la seva corporació i facilitar-ne el coneixement a altres agents externs
· La productivitat mou a les empreses. Necessitem que les empreses ens necessitin a nosaltres.
· La col·laboració amb Internet en obre a noves experiències i conèixer mon. Ho necessitem
· Comunicació social molt gran, de cara a empeses s’ha d’estudiar molt bé per què no s’agafi un perfil equivocat de l’empresa
· L’entorn virtual que ens acabes de mostrar obre una finestra al món per les empreses i si ho féssim bé podria ser una gran porta (Facebook)
· Tota aquesta tecnologia és interessantíssima però em pregunto com és possible trobar el temps per posar-les en pràctica i mantenir-les. Sobretot, això últim.
· Em fa la impressió que per un sector petit d’empreses pot ser molt útil però per la majoria s’ha de madurar una mica mes el sistema.
· A nivell personal pot ser molt útil, però a nivell d’empresa no acabo de veure-hi la utilitat, a part de l’ajuda mútua entre professionals del sector
· Quin sentit té el microbloggin actualment amb la proliferació de les xarxes socials si tenen opcions semblants? No són el mateix?
· És interessant com la rapidesa que s’aconsegueix en relacions personals i professionals gràcies a les xarxes socials
· Interessant però hi ha cap mesura mínimament recomenada sobre la millora d’efectivitat real a la web 2.0?
· I què hi ha a dir sobre els perills de la pèrdua de privacitat?
· Si l’audiència és ‘culte’ (tècnicament parlant) caldria centrar la xerrada mes en aspectes tècnics o tendències futures i no repassar el bàsic
· Tenim producte. El repte i el negoci el veig en blogosfera? Sí
· Sorpresa, Web 2.0. Les empreses en crisi? Web 2.0 ajuda: informa, pot accelerar la informació sobre el producte, la interacció per acabar un producte és de vàries empreses
· La innovació ajudada per Internet -> Web 2.0. 1r Informa i 2n pots accelerar el teu invent en el temps
· Ara hi ha xarxes socials de ‘moda’, però cada dia s’en creen de noves… en un any, què passarà? Estarem a 20? Com podem assumir aquesta quantitat d’informació?
· Interessant. De fet, estic a facebook, linkedin,…, però com treure temps per aprofitar-ho i continuar treballant? Necessita dedicació!
· Esteu parlant de fer els blogs en castellà per l’abast i dient que és massa arriscat en anglès, però hi ha eines com per exemple el servei de traducció automàtica de google que et permeten tenir-ho en tots els idiomes disponibles
· Em sembla que té moltes possibilitat però que és a la vegada molt caòtic per què quan portes una estona ja no saps a on estàs i s’hauria de definir sistemes d’orientació semblants als GPSs però informàtics per no perdre’s a la xarxa
· Amb tota seguretat deu ser productiu per les empreses, però se li ha de dedicar molt de temps. Per tant, una empresa com a mínim mitjana ja que dedicar una persona en exclusiva a aquesta feina i les microempreses p. ex una hora diària de l’empresari
· Pot servir per a fer propaganda d’una manera gratuïta
· La preocupació per la protecció de la privacitat a web 2.0, també de copyright de fotos i altre material que es pugui penjar
· El facebook al ser una xarxa generalista (privat, professional) fa que es barregin aquests àmbits i això pot crear conflictes
· Canal de difusió d’informació. Informació compartida. Mes interactivitat. Millor coneixement de la realitat a l’hora de prendre decisions a les empreses
· Blogs: No és un tema que ens pot fer perdre (inicialment) molt de temps?
· Una xarxa social: Molt interessant el poder inter-relacionar als teus clients
· Crec que és molt útil com a eina de marqueting i comunicació. Ara caldrà pensar com aplicar-ho a les empreses que formem part d’un sector tradicional. Estic segura que trobarem la manera. De totes maneres, tots els exemples que has posat son de l’àrea de les noves tecnologies.
· Cal aprendre a etiquetar el treball per poder avançar en la productivitat i en la web 2.0
· Davant l’exposició pública, em sento incòmode
· L’exposició de la informació pròpia/empresa és delicada però necessària per avançar cap a la innovació

2008/11/27

Com optimitzar els recursos de la nostra empresa? 8 idees clau

Aquest matí he participat a la jornada INNOV'08, organitzat per Can Calderon (Ajt. de Viladecans), http://www.cancalderon.es/.

D'una banda, he dirigit el taller "Com millorar la productivitat de la meva empresa" (presentació en aquest link), i de l'altra, he moderat una molt interessant taula rodona amb 4 ponents d'excepció:
  • Sr. Xavier Ayneto, director d’ Innovació d’IDOM (Innovació a la pime)
  • Sr. Daniel Poch, soci director de Daec Consulting (Lideratge i organització)
  • Sr. Santiago Vidal Mayora, advocat i soci director de Consiliors Consulting (Gestió financera)
  • Sr. Josep Pey, consultor i soci de System Institut (Estratègia comercial)



La taula portava per títol "Com optimitzar els recursos de la nostra empresa" i ha estat, com deia, interessantíssima, pel debat generat, pels punts de vista presentats, pel contrats i riquesa de les intervencions,...

Em seria molt difícil de resumir-ho, però sí que volia compartir amb vosaltres les 8 idees (2 per ponent) que els vam demanar que preparessin:

Josep Pey (System Institut – àrea comercial i marketing):

  • Es necessari reenfocar els negocis en una economia d’excés.
  • Com ens pot ajudar una bon plantejament comercial i de MKT a assolir els objectius empresarials?

Xavier Ayneto (IDOM Ingenieria i Sistemes - Innovació):

  • Cal enfocar la innovació com una disciplina empresarial de creació de valor a partir de noves idees, més enllà de la tecnologia i oberta a la cooperació, comptant amb l'energia emocional de totes les persones.
  • Practicar la innovació de forma eficaç i eficient, alineant-la amb l'estratègia de negoci, gestionant el procés d'innovació de forma disciplinada, i focalitzant l'esforç cap a uns pocs objectius ben orientats a oportunitats reals de mercat.

Daniel Poch (DAEC Consulting – Lideratge i Direcció d’Equips):

  • És necessari potenciar la unitat i una cultura de treball competitiva.
  • Cal generar confiança i comprimís en les persones que formen part del projecte empresarial.

Santiago Vidal (Consiliors – Aspectes financers)

  • Heu planificat a 5 anys vista les vostres empreses i teniu previst què us passarà en els propers 4 anys?
  • Teniu clar l’origen dels problemes de les vostres empreses i a qui teniu a mà per consultar les vostres decisions empresarials?

Interacció: Les TIC al servei de les persones


Ara fa unes setmanes, a la jornada d'Interacció (ACC1O - COPCA) vaig tenir ocasió de participar, juntament amb un company del centre d'innovació, dirigint un taller, el de les TIC al servei de les empreses productives.

A l'anella d'ACC1O (http://www.anell.cat/) hi podeu trobar les diferents entrevistes que van fer als ponents dels tallers i conferències.

I també hi ha la meva!

Reconec que són una mica pedant, però si la voleu veure, aquí teniu el link:



2008/11/25

Igualada, emprèn (28 de novembre de 2008)


Aquest proper divendres, 28 de novembre, la nostra Jove Cambra local, la JCI Igualada, (http://www.jcigualada.org/) organitza un interessant programa de divulgació i formació, aquests vegada centrat en l'emprenedoria.

Sota el títol 'Igualada Emprèn', s'ha programat 4 interessants xerrades-conferències-seminaris:

  • Aplica la creativitat i ven... fins i tot avui, a càrrec de Josep Maria Rex

  • No hi ha res impossible, amb Pep Torres

  • Les claus d'èxit d'IKEA, amb Mario Maganto

  • i el seminari 'Com destacar sobre la multitud: la marca personal', a càrrec d'Andrés F. Perez Ortega

Us convido a què consulteu el programa complet a la web http://www.emprenem.cat/IgualadaEmpren/index.html

Segur que no us decebrà.

I ara més que mai, activitats com aquestes necessiten el nostre suport...

"Igualada Emprèn és molt més que una jornada entorn de l’emprenedoria. Vol ser l’alè de la comarca per veure el got mig ple davant la crisi, el mirall on empresaris i emprenedors trobin l’optimisme, les idees, les ganes i les claus per reinvertar-se i assolir nous horitzons" (extret de la pròpia presentació del programa)

2008/11/20

V Trobada de Directors de Projectes a Valencia

Aquest matí, estic participant en la V Trobada de Directors de Projectes, impulsada pel capítol de Valencia del PMI (http://www.pmi-valencia.org/), sota el marc de "La Gestió de Projectes i les Administracions Públiques".



En el bloc del Centre d'Innovació en Productivitat, podeu trobar un resum de la meva presentació i el document corresponent: http://innovacionyproductividad.spaces.live.com/blog/cns!3B0B06C49F32174!720.entry

Volia, però, destacar, la presentació del Dr. Rafael Lostado qui ha esmentat, i resumit, 5 estàndards internacionals en Direcció de Projectes:
  • A nivell organitzatiu: OPM3 (Organizational Project Management Maturity Model)
  • A nivell estratègic: La gestió de la cartera de projectes (Portfolio Management) i el desenvolupament de les competències professionals del Director de Projectes - Project Manager Competency Development Framework (46 competències: 11 contextuals, 20 tècniques i 15 de comportament)
  • A nivell operatiu: La gestió dels programes (Program Management) i la gestió dels projectes (Project Manager).

En aquest link podeu trobar mes informació d'aquests estàndards: http://www.pmi.org/Resources/Pages/Library-of-PMI-Global-Standards.aspx#1

2008/11/19

Enginyeria en Informàtica, una 'enginyeria' invisible?

Avui pot ser un dia significatiu pels 'Enginyers en Informàtica'.

Que jo recordi, serà una de les primeres vegades que aquest col·lectiu visualitza, d'una manera tan clara, un posicionament conjunt per defensar una reivindicació, la regulació dels seus estudis, però sobretot, una vella reivindicació, la regulació professional de l'Enginyeria en Informàtica.

Per avui, dimecres, hi ha convocades diferentes manifestacions a vàries ciutats (a les que el nostre Col·legi Oficial d'Enginyeria en Informàtica de Catalunya dona suport) i una vaga.


El per què de tot això es podria remuntar a molts anys enrera, ja que la reivindicació de la regulació professional fa molt temps que es reclama, però el govern estatal no l'ha volgut reconèixer mai.

Per explicar-me molt breument, en molt camps professionals (com per exemple, l'advocacia, la salut - metges i infermeres, la construcció civil - arquitectes, aparelladors, l'enginyeria industrial, l'enginyeria d'obres i molt mes) la professió està regulada, és a dir, per a poder exercir has d'estar titulat en uns o altres estudis.

Això no passa amb l'Enginyeria Informàtica.

Malgrat que les aplicacions de la informàtica es troben a tots els àmbits i aspectes (telecomunicacions, defensa, aviació civil, transport terrestre, transport marítim, sistemes industrials, energia, medicina i salut,...), el seu desenvolupament tecnològic, disseny, planificació i execució del projecte no requereixen uns estudis mínims o necessaris.

Tothom ho pot fer! I per tant, no s'assegura que el professional responsable d'aquest projecte tingui la formació adequada.

I amb aquesta situació hi hem estat vivint tots aquests anys.

La cosa, però, ha tornat a reviscolar, ara amb el procés d'ordenació dels ensenyaments universitaris oficials (dins el procés de l'Espai d'Educació Europeu Superior, alies 'Bolonia').

Des del Ministeri de Ciència i Innovació de l'estat espanyol ha estat regulant els futurs estudis universitaris, entre ells tots els d'Enginyeria, excepte els d'Enginyeria Informàtica i Enginyeria Química, ja que (paraules textuals) "El problema de la Ingeniería Informática es que es una profesión no regulada y por eso no puede tener Ficha".

I això és el que precisament s'està demanant que sigui una professió regulada. Que els 90.000 estudiants i futurs professionals, juntament amb els mes de 100.000 professionals ja titulats tinguem aquest marc normatiu.

Tant complicat és?
A qui fa por que els Enginyers en Informàtica tinguin reconegudes les seves competències?

Tinc algunes respostes, però prefereixo quedar-me-les per mi.

Si voleu tenir una informació molt mes ampliada, us proposo dues fonts:

Ramon Costa
Junta Directiva
Col·legi Oficial d'Enginyeria
en Informàtica de Catalunya

2008/11/17

Les oficines de projectes a les empreses (VI Trobada PMI Barcelona)


La primera ponència de la tarda és a càrrec del Jaume Ribera, professor, entre d’altres coses, d’IESE, i porta per títol La gestió de projectes, una peça clau en la gestió estratègica de les empreses.

Per començar ens ha recodat les principals característiques dun projecte:
  • Té una data inicial i final prevista
  • Uns objectius a aconseguir
  • Un conjunt únic d’activitats, no recurrent
  • Trascendeix els límits funcionals o geogràfics
  • Disposa d’un pressupost i una disponibilitat de recursos limitada
  • Té un cert risc per la seva naturalesa innovadora

I ha remarcat, fent una comparativa amb el que va passar amb la ‘Gestió de la Qualitat’, la Gestió dels Projectes, ja és una disciplina present a totes les àrees de lorganització.

Permeteu-me que, a mode de resum, vagi destacant alguns dels comentaris i notes de la seva ponència.

Ho faré a mode transcripció/resum i per tant, veureu que no hi ha una redacció ‘formal’ en el post.

Però per això és un post en un bloc, no?

Els projectes a les institucions:
  • L’operacionalització de l’estratègia de la companyia: com executar les decisions estratègiques
  • Una forma de realitar operacions (fer coses): en el dia a dia, juntament amb la gestió de processos o la improvització

El cicle destratègia:
  • Desenvolupar la estratègia: Missió, Vissió, Valors, 5 forces de porter, DAFO, Anàlisi PESTEL,…
  • Mesures i objectius: finances, marketing, vendes, rrhh, tecnologia,…
  • Operacionalitzar l’estratègica: definir el plan operatiu (recursos, processos, cartera de projectes, presa de decisions,…), prioritzar i realitzar els plans i pressupostos
  • Implementar i monitoritzar: DMAIC, Benchmarking, Planificar i Executar el projecte
  • Controlar i aprendre: palanques de control, quadres de comandament, estratègies emergents,…

Només un 20% de les empreses que han decidit passar duna estratègia de vendre producte a oferir solucions, ho aconsegueixen

Prioritzar la cartera de projectes implica dir que no a moltes iniciatives

  • La oficina de proyectos (PMO) es la ‘herramienta’ para poder llevar a cabo con éxito este ciclo de estrategia.
  • Evolució de les empreses que disposen d’una PMO: del 40% (2000) al 65% (2006) i al 73% (2007) i d’aquestes, mes del 50% tenen una component estratègica.
  • Aquestes oficines gestionen tots els projectes de l’organització (23%), de subcontrates (23%), d’unitat de negoci (48%) i estratègics (48%).

Característiques que condicionen lèxit duna PMO:
  • La seva missió, objectius (tres grans línies: reduir riscs, millora de la productivitat i alineació estratègica) i responsabilitats (segons l’abast del focus i l’enfoc de desenvolupament)
  • El govern i el seu abast (només per certes àrees o projectes o a tota l’organització). En molt casos, és per projectes multidepartamentals. Amb el temps evolucionen i es van estenent per tota la companyia.
  • A qui dóna resultats?
  • Autoritat: formal, de coneixement,…
  • Com s’estructura? Centralitzada/descentralitzada
  • Cultura organitzativa: de canvi lent, ha de formar part de la cultura de la companyia en la que la gestió per projectes és acceptada com una forma efectiva de treballar i gestionar

El nivell de maduresa duna PMO determina el nivell de qualitat del seu treball.

En tot cas, preneu aquest post com un resum ‘parcial’ de la ponència.
Massa continguts per poder-ho reflectir ‘en temps real’.

En tot cas, us recomano que aconseguiu la presentació, segurament penjada a la web del PMI Barcelona: www.pmi-bcn.org







VI Encuentro del PMI Barcelona

Hoy, 17 de noviembre, el capítulo de Barcelona del Project Management Institute organiza el VI Encuentro de Directores de Proyectos, bajo el título, este año, de “La gestión de la empresa por proyectos: PMOffice”

En la misma se han previsto cuatro conferencias que abordan la temática desde cuatro perspectivas diferentes:
  • “La gestión de proyectos”, una pieza clave en la gestión estratégica de las empresas, a cargo de Jaume Ribera, Profesor del departamento de Dirección de Producción, Tecnología y Operaciones (IESE)

  • “La oficina de proyectos en T-Systems”, con Manel More, Director de Project Management Office (T-Systems)

  • “De las empresas que gestionan proyectos a los proyectos que gestionan empresas”, a cargo de Juan L. Diego, Director de Estrategia e Internet de la Radio y Televisión Vasca (EITB)

  • Y finalmente, “La gestión de Proyectos en Nissan Technology Center Europe”, con Ramón Luís Martínez Cobos, Director de nuevos proyectos NCTE (Nissan)

Lo cierto, y permitidme que lo destaque, ahora son las 17:10 de la tarde y la sala está ¡llena!.

Ya somos unas 130 personas y siguen llegando.



No quisiera avanzar suposiciones, pero a tenor de la numerosa asistencia, está claro que la Gestión de Proyectos es una disciplina cada vez más reconocida, ¿no?

Seguro que el contenido de las ponencias también estará a la altura de las expectativas.

La duda, ahora, es si cabremos todos en la sala.

2008/11/13

La meva xerrada sobre 'Blocs corporatius'


Aquest matí he tingut ocasió de dur a terme una xerrada/ponència sobre els blocs corporatius, emmarcada en una jornada coorganitzada entre el Parc Tecnològic del Vallès (www.ptv.es) i el Centre d’Innovació en Productivitat (www.productivitycenter.org).


La meva intervenció estava orientada a donar una visió general i marc de referència sobre la Web 2.0, els blocs i la seva aplicació corporativa i, sobretot, en presentar les diferències entre els blocs corporatius i la web corporativa d’una organització i les millors pràctiques a l’hora de posar en marxa un bloc corporatiu.

També he aprofitat per presentar 3 exemples de blocs corporatiu:

No us explico tot els temes que he tractat, ja que els podeu consultar a la presentació que he fet i que teniu disponible en aquest link: http://cid-03b0b06c49f32174.skydrive.live.com/browse.aspx/PTV-CIP-2008-11-13?uc=2

També hi trobareu el material de la resta de presentacions del matí: els blocs com a eina de comunicació interna, la sindicació de continguts i diferents exemples.

Us convido, a mes, a visitar el bloc que ha presentat Jordi Granell, del Dpt. de Justícia: http://gestioconeixement.blogspot.com/


Espero que us sigui d'interès!

2008/11/10

Comissió TIC UEA-COEINF, avançant

El passat dijous va tenir lloc la segona reunió de treball de la comissió TIC de la UEA (http://www.uea.cat/) promoguda per aquesta organització i el Col·legi Oficial d'Enginyeria en Informàtica de Catalunya i que tinc el plaer de presidir.


Tot i ser la segon reunió 'presencial', cal dir que durant tot el mes hi havia hagut un extens treball a través del grup virtual que la comissió va posar en marxa en una xarxa social, el Facebook.

En aquests moments, la comissió està formada per 16 persones, que actuen en nom del Col·legi Oficial d'Engineria en Informàtica i/o de diferents empreses TIC del nostre territori:
· Ramon Aubanell (COL·LEGI OF. ENG. INFORMÀTICA DE CATALUNYA)
· Jaume Balcells (Praktics)
· Jordi Batlle (COL·LEGI OF. ENG. INFORMÀTICA DE CATALUNYA , 6SI)
· David Carballo (COL·LEGI OF. ENG. INFORMÀTICA DE CATALUNYA)
· Angels Chacon (Secretària General UEA)
· Jaume Catarineu (COL·LEGI OF. ENG. INFORMÀTICA DE CATALUNYA)
· Ramon Costa (COL·LEGI OF. ENG. INFORMÀTICA DE CATALUNYA, President Comissió)
· Lleonard del Río (COL·LEGI OF. ENG. INFORMÀTICA DE CATALUNYA, Tecdencies)
· Susana Enrich (Aladetres)
· Manel Lopez (Ceina)
· Isidre Mensa (MPM)
· Ramon Muntaner (Engisoft)
· Isidre Prat (Atlantic Devices)
· Carles Ramos (Aladetres)
· Màrius Rosell (Trilogi)
· Enric Vidal (Aladetres)

La comissió està oberta a noves incorporacions.

Des de la comissió s'està treballant en diferents línies, des de la organització d'activitats de difusió com la participació de Carles Grau (Director de Catalunya de Microsoft) ara fa dos esmorzars empresarials o la jornada sobre Programari Lliure (impulsada conjuntament amb Praktics), en la confecció d'un cens de les empreses TIC del nostre territori o en diferents acords per signar amb la Generalitat de Catalunya, enmarcats dins del Programa PIMESTIC.

També s'està preparant un treball de camp per a caracteritzar les empreses TIC de l'Anoia i afavorir el seu contacte i networking, s'ha plantejat un estudi TIC de les empreses anoienques i s'han mantingut contactes amb diferents organitzacions com CATIC, la Cambra de Comerç, Fira d'Igualada i organismes com el CIDEM i el COPCA, amb l'objectiu d'establir acords de treball conjunt.

Anem avançant!

2008/11/05

La metodología SCRUM

Esta mañana estoy asistiendo al evento de BI (Business Intelligence) de Microsoft, en Barcelona.

Una de las ponencias presentaba la experiencia de aplicación de SCRUM en un proyecto para MAZ.

¿Y qué es SCRUM?

Scrum es un proceso de desarrollo de software iterativo e incremental utilizado comúnmente en entornos basado en la metodología Agile de desarrollo de software.

Aunque Scrum estaba enfocado a la gestión de procesos de desarrollo de software, puede ser utilizado en equipos de mantenimiento de software, o en una aproximación de gestión de programas: Scrum de Scrums.

Buscando en Wikipedia (http://www.wikipedia.org)/ he encontrado muchísima información.

Permitidme que replique unos párrafos sobre sus características:

Scrum es un proceso marco que incluye un conjunto de prácticas y roles predefinidos.

Los roles principales en Scrum son el ScrumMaster, que mantiene los procesos y trabaja de forma similar al director de proyecto, el ProductOwner, que representa a los stakeholders (clientes externos o internos), y el Team que incluye a los desarrolladores.

Durante cada sprint, un periodo entre 15 y 30 días (la longitud es definida por el equipo), el equipo crea un incremento de software potencialmente entregable (utilizable).

El conjunto de características que forma parte de cada sprint viene del product backlog, que es un conjunto de requisitos de alto nivel priorizados que dan forma al trabajo a realizar.

Los elementos del backlog que forman parte del sprint se determinan durante la reunión de sprint planning.

Durante esta reunión, el Product Owner informa al equipo de los elementos en el product backlog que quiere ver completados. El equipo entonces determina la cantidad de ese trabajo que puede comprometerse a completar durante el siguiente sprint. Durante el sprint, nadie puede cambiar el sprint backlog, lo que significa que los requisitos están congelados durante el sprint.

Existen varias implementaciones de sistemas para gestionar el proceso de Scrum, que van desde notas amarillas "post-it" y pizarras hasta paquetes de software. Una de las mayores ventajas de Scrum es que es muy fácil de aprender, y requiere muy poco esfuerzo para comenzarse a utilizar.

En la página (http://es.wikipedia.org/wiki/Scrum) encontraréis toda la información: roles, reuniones,documentos,...

Y me gustaría acabar con una referencia al por qué los roles se dividen en 'Cerdos' y 'Gallinas':

Un cerdo y una gallina se encuentran en la calle. La gallina mira al cerdo y dice, "Hey, ¿por qué no abrimos un restaurante?" El cerdo mira a la gallina y le dice, "Buena idea, ¿cómo se llamaría el restaurante?" La gallina piensa un poco y contesta, "¿Por qué no lo llamamos "Huevos con jamón?" "Lo siento pero no", dice el cerdo, "Yo estaría comprometido pero tú solamente estarías involucrada".

Es importante la diferencia entre comprometido e involucrado, ¿verdad?

2008/10/29

Sobre les reunions virtuals

Segur que la majoria hem sentit a parlar de les eines i tecnologies per a col·laborar i comunicar-se 'virtualment', fer reunions a través d'Internet, compartir documents 'online',... Oi que sí?

I segur que també moltes vegades heu pensat que això no pot ser, que no pot funcionar, que ....

Doncs funciona. I molt bé!
I voldria posar-vos l'exemple d'avui.

Aquest matí, tot i que havia d'anar a Barcelona, per temes varis, finalment, m'he quedat treballant a casa.
I tret d'anul·lar una reunió que tenia a la capital, que no era urgent i que faré el proper dilluns, he pogut fer tot el que tenia previst, treballant des de casa.

I entre les coses que he fet hi ha hagut dues reunions virtuals.

D'una banda, a les 11:00 i durant mes d'una hora he estat fent una reunió de treball amb el Responsable d'Informàtica i la Responsable de Formació de l'Hospital Comarcal d'Inca (a Palma de Mallorca), a través d'una eina de la que ja n'he parlat alguna vegada en aquest bloc, Skype.

I per la tarda, de les 15:30 fins quasi a les 17:00, i a través del Microsoft Office Communicator, primer, i del Microsoft Live Meeting, després, he estat treballant amb un company del centre, el Juanjo, compartint diferents documents 'online' i preparant una presentació per demà a un grup de socis d'ATI que visitaran el nostre Centre d'Innovació en Productivitat (http://www.centreproductivitat.cat/).

En els dos casos no he trobat a faltar per res el 'contacte físic', ja que ha sigut 'tan real i satisfactori' com si haguéssim fet les reunions físicament en el mateix lloc.

I no parlem de l'estalvi de temps en desplaçaments, per no dir la impossibilitat d'haver pogut fer aquestes dues reunions 'físicament' en tan poca estona si no hagués tingut aquestes eines.

No us sembla?

2008/10/28

Taller a INTERACC1O'08

Aquest matí he tingut ocasió de participar, com a ponent, en un dels tallers organitzats per ACC1O (CIDEM + COPCA) en el marc de la jornada INTERACC1ó 08, la fusió de les antic "Fòrum de la Innovació" i la "Setmana de la Internacionalització".







El taller en qüestió portava per títol "Les TIC al servei de les persones: L'Empresa productiva" i l'he impartit conjuntament amb un company del Centre d'Innovació en Productivitat, el Xavier Hernanz.


En el nostre bloc del centre (http://innovacionyproductividad.spaces.live.com/) hi podeu trobar una explicacio mes detallada: link


Al migdia, en una sessió plenària, hem tingut ocasió d'assistir a una ponencia de Gary Hamel, que portava per títol "Reinventant el Management del segle XXI" i on aquest professor de la London Business School i consultor de diferents empreses, ens ha proposat una reflexió sobre la necessitat en la manera en com estem dirigint les empreses, actuament.

De fet, tal i com ell comentava, les tècniques i eines de gestió empresarial que s'estan aplicant avui en dia, en el segle XXI van ser dissenyades i desenvolupades a meitat del segle passat.

En paraules de Hamel, "és urgent reinventar el management"

Permeteu-me que reprodueixi-resumeixi algunes de les idees exposades.

La conferència era en anglès i he pres les notes i apunts en anglès, per la qual cosa, us les reprodueixo com a tal.

Characteristics of Management:
  • Planning
  • Budgeting
  • Measuring
  • Evaluating
  • Organizing
  • Structuring
  • Controlling

Characteristics of Innovation:

  • Questioning
  • Challenging
  • Dreaming
  • Imagining
  • Creating
  • Experimenting
  • Learning

So, how do we combine these two visions in order to reinvent/innovate management?

Last years, companies have innovated in technology, but not in innovation.

3 challenges to reinvent management

  • How to build an organization that is a nimble as change itself?
  • How to build an organization where innovation is everyone's job, every day?
  • How to build an organization that inspires people to give the very best of themselves?

How engaged are our employees?

"... enjoyment predicts efficiency"

2008/10/26

En quines xarxes socials esteu?

La web 2.0 ens ha portat tot un seguint de fenòmens que estan canviant la manera de fer a la xarxa, a Internet.

Ho hem vist amb el Youtube (http://www.yotube.com/) o el Flickr (http://www.flickr.com/).
O amb la proliferació dels blocs.

Hi ha, però, un altre tipus d'aplicacions que ja porta uns anys en auge i segueix, cada vegada mes, les xarxes socials.

Ja fa any que hem vaig donar d'alta al LinkedIn (http://www.linkedin.com/), on hi mantinc actualitzat el meu perfil professional i hi tinc una àmplia xarxa de contactes 'professionals'. En el seu moment, també em vaig donar d'alta d'eConozco i a Neurona, i que després van passar a Xing (http://www.xing.com/), on també hi tinc el meu historial professional i una altra xarxa de contactes 'professionals', alguns dels quals també són al LinkedIn.

A principis de mes, a l'Expansion, una notícia comentava que s'havia creat una altra nova xarxa social professional, impulsada per MPG i que porta per nom http://www.leadingnewthinking.com/ dirigida a professionals del sector del màrketing, publicitat,...

A nivell 'universitari-estudiant' també tenim Tuenti (http://www.tuenti.com/), però sobretot, destaquen per la seva àmplia difusió i quantitat d'usuaris dues xarxes principalment, Facebook (http://www.facebook.com/) i MySpace (http://www.myspace.com/), amb milions d'usuaris.

A Facebook, per exemple, hi tenim el grup 'Igualadins', amb un nombre considerable de membres. Jo en sóc un d'ells.

Però volia fer menció a les xarxes socials professionals.

En un article, també, d'Expansión, d'aquest passat divendres, es comentava que LinkedIn havia aconseguit una financiació de 22,7 milions de dòlars, després que el juny en va obtenir 53 milions mes.

Es calcula que el valor de LinkedIn podria superar el mil milions de dòlars.
També cal dir que és la xarxa social per a professionals amb mes usuaris (diuen que en tenen 30 milions) i té membres procedents d'uns 150 països.
Es calcula que incorpora mig milió de nous usuaris cada setmana.

L'altra xarxa social 'professional' que abans comentava és Xing que té uns 4,5 milions d'usuaris a Europa.

I de què viuen aquestes 'xarxes' (empreses)?

Xing sobretot de les suscripcions dels usuaris premium.
LinkedIn entre suscripcions, espais de demanda de treball, publicitat i serveis de cerca d'empleats per empreses.

I la cosa no sembla que hagi d'aturar-se.
Les empreses ja han descobert la necessitat de ser-hi i treure'n profit, però això ja ho parlarem en un següent post.

Ara bé, qui va dir que Internet ens aïllaria?
Que perdríem el contacte amb el nostre entorn?

No sé qui ho va dir, però segur que no s'imaginava que les xarxes socials, enlloc d'allunyar-nos propiciarien que encara estiguéssim mes a prop. Virtualment, però mes a prop.

2008/10/22

Article a "El Diario Vasco"

En relació a la meva intervenció a la jornada d'ahir a Donostia, sobre "Les eines col·laboratives per a la gestió de projectes", avui apareix una entrevista que em van realitzar a "El Diario Vasco".


Per si voleu llegir-la (és amena i ràpida) podeu accedir al link següent:


http://www.diariovasco.com/20081022/economia/permiten-empresas-ahorrar-tiempo-20081022.html



2008/10/21

Mi presentación en Donostia


¡Muy interesante la presentación de Ricardo Pérez, profesor de Sistemas de Información de Instituto de Empresa!
Además, me allanó el terreno introduciendo varios aspectos de Web 2.0 y sus aplicaciones y que yo concreté, posteriormente, en su uso para la gestión y monitorización de los proyectos.

Por mi parte, combiné la exposición de conceptos y herramientas de colaboración y comunicación y su uso en los proyectos con los ejemplos reales de uso de estas soluciones:
  • un entorno colaborativo basado en phpCollab
  • ejemplo de uso de Microsoft Groove (entorno colaborativo online/offline)
  • uso de Microsoft Shared View para compartir documentos, aplicaciones, pizarra,...
  • comunicaciones eficientes: mensajería instantánea-presencia, correo electrónico, mensajes de voz y acceso por voz al correo, audio y videoconferencia,...

Y finalizamos con un vídeo de tendencias presente-futuro sobre el uso de herramientas colaborativas y que ya publiqué en mi blog en el mes de septiembre.


Podéis descargar mi presentación, "Herramientas colaborativas para la gestión de proyectos" en este link

La comida, en Arbelaitz (http://www.arbelaitz.com/), ¡espléndida!, haciendo honor a su estrella Michelin.

Y en estos momentos, Isabel Busto, de Grupo I68 está consiguiendo una tarea muy difícil: explicar el cuadro de mando como estrategia empresarial, a la vuelta de la comida y atraer a los asistentes.


¡misión conseguida!

Las dos últimas ponencias de la tarde son a cargo de Beatriz Machiñena - Grupo Spyro (Aplicaciones sectoriales de sistemas de gestión basados en TIC. Casos Prácticos) y Fran Manzano - Igarle (Business Analysis: Ver para creer).


Jornada sobre TICs en Donostia

Esta mañana tengo ocasión de participar en la jornada “Soluciones TIC para la gestión y dirección de empresas”, invitado por la Cámara de Guipúzcoa, en Donostia, impartiendo la presentación “Herramientas colaborativas para la Gestión de Proyectos”.


Mi presentación está prevista para las 12:30 por lo que en estos momentos estoy asistiendo a las ponencias anteriores:
  • “Las TIC como socio estratégico del negocio”, a cargo de Francisco Trullenque, Socio Director, Strategy & Focus
  • "IT Governance: cómo alinear negocio y tecnología", a cargo de Fernando Martínez, Director de Área Técnica de Kutxa

Mi presentación, prevista para la segunda parte de la mañana sigue a la de Ricardo Pérez, Profesor de Sistemas de Información, de Instituto de Empresa, quién hablará sobre “Innovación y Tecnología”.

Podéis consultar el programa completo en http://www.camaragipuzkoa.com/gestiontic/programa.php

La jornada es organizada por el Gobierno Vasco, la Cámara de Guipúzcoa y la Diputación Foral de Guipúzcoa, con el apoyo de diferentes patrocinadores como Kutxa, i68 Grupo, …


La jornada "Soluciones TIC para la gestión y dirección de empresas" se centra en el aprovechamiento de las TIC en los procesos empresariales que son responsabilidad directa de la gerencia y los mandos intermedios: cuadros de mando, despliegue de objetivos, business intelligence, gestión de proyectos, etc. y se lleva a cabo en el auditorio Miramón, de Donostia.

Hace un momento se llevó a cabo la inauguración y en estos momentos Francisco Trullenque está introduciendo la 'Dirección Estratégica de TI'

2008/10/19

Foto final del Congrès JCI Catalunya

Ara sí que hem finalitzat el 40è Congrés Nacional de la Jove Cambra Internacional de Catalunya, celebrat a Manresa.

Ja hem escollit president nacional per al 2009, el Marc Gimferrer, tenim decidida la seu de la propera edició del Congrés Nacional (Tarragona), la candidatura de la Conferència Europea 2011 a Tarragona avança ferma i segura,...

i foto final del grup!

I fent balanç, en clau igualadina, ha estat un Congrés fantàstic per la nostra jove cambra local, la JCI Igualada:
  • Premi al millor júnior, la Xènia Castelltort
  • Premi al millor senador, el Davib Badia
  • Premi al millor president local i discurs de president local, el Magí Senserrich
  • Premi al millor programa d'Internacional
  • ... i premi a la millor OLM 2008!!!

Ah! i la visita del matí a les Bodegues Roquetes, inolvidable.


I hem fet un nou, amic: el Merlot.
:-)



2008/10/18

Els senadors del la JCI a Món Sant Benet

Tal i com comentava en el meu darrer post, d'ahir, divendres, aquest cap de setmana estem celebrant el 40è Congrès de la Jove Cambra Internacional de Catalunya, a la ciutat de Manresa.

Dins del programa d'activitats d'aquest Congrès, hi ha una part específica per als senadors de la nostra entitat, a la qual he tingut ocasió de participar.

Durant tot el dia d'avui, l'activitat pels senadors s'ha dut a terme en el marc de Món Sant Benet (http://www.monstbenet.com/).

Pel matí hem tingut ocasió de fer les visites medieval i modernista del monestir.

A l'hora de dinar, hem comptat amb la participació de dos convidats d'honor, la Marta Lacambra, sotsdirectora general de Caixa Manresa i directora de l'Obra Social de l'entitat financera i el Josep Maria Ribas, president de Projectes Territorials del Bages, l'empresa mixta -públic i privada que està construïnt el Parc Tecnològic de la Catalunya central.

En un distès i agradable ambient hem estat comentant tant el projecte de Món Sant Benet, impulsat per Caixa de Manresa, així com els diferents projectes que es duen a terme des del PTB.

En ambdos casos, hem pogut copsar com una visió de futur, juntament amb un lideratge polític-financer-social i una unió de tots els agents pot tenir molta força a l'hora de desenvolupar iniciatives que impulsin el territori.

És un exemple del que moltes comarques i espais haurien de perseguir.


Finalment, i a mitja tarda ha tingut lloc l'Assemblea del Senat de la JCI Catalunya (http://www.senadors.com/), presidida per l'actual president, el Joan Agustí i el President del Senat de la JCI de Manresa, en Toni Prat, on hem tractat diversos temes, com per exemple:
  • Hi ha hagut un reconeixement a l'anterior president del senat de la JCI Cataluna, en Jordi Pedragosa
  • Hem revisat l'actual web del senat i la proposta d'actualització d'imatge i d'inclusió de noves funcionalitats d'eines socials i que ha de ser una eina per a dinamitzar la comunitat dels qui formem part d'aquesta entitat
  • El Jesús Sagués (JCI Manresa) ens ha presentat el primer butlletí del senat corresponent a aquest any 2008
  • Hem parlat amb en David Badia, senador de la JCI Igualada, qui ens representarà al Congrès Mundial de la JCI a la Índia, d'aquí a unes setmanes

I hem tingut ocasió, també de conèixer els objectius i programa del Marc Gimferrer, candidat a presidir la Jove Cambra Internacional de Catalunya l'any 2009 i que si no passa res, demà serà escollit com a nou president nacional per aquest proper any.

Per part de la JCI Igualada, hem tingut una nombrosa representació de senadors amb en Jordi Pedagrosa, la Pilar Esteve, el Joan Costa, el David Badia, el Toni Díaz i un servidor, Ramon Costa.

Demà pel matí, i abans d'incorporar-nos a l'Assemblea General de la JCI Catalunya, tindrem l'oportunitat de visitar les Bodegues Abadal (http://www.abadal.net/)