2007/07/18

Fi curs acadèmic 2006-07

Ara sí que podem dir que s'ha acabat el curs acadèmic 2006-07.

Fa pocs dies que vam procedir a la presentació dels projectes fi de curs de la primera edició del Postgrau en "Drecció de Projectes", organitzat per ASCAMM i EU Gimbernat, i que vaig tenir ocasió de co-dirigir, juntament amb en Manel Taboada.


Han estat cinc mesos d'intensitat en què els 20 alumnes participants (16 al postgrau complet i 4 a mòduls independents) han treballat aspectes de Definició, gestió i planificació de projectes, gestió financera d'aquets, la planificació del risc i la qualitat en un projecte, fins a la gestió de l'equip de treball i les relacions amb els tercers (clients, proveïdors,...).




Aquests aspectes generals s'han complementat amb el treball amb l'eina Microsoft Project i amb un mòdul final sobre 'metodologies informàtiques'.
Durant les darreres due sessions, cadascun dels participants va dur a terme la presentació del seu projecte final, exposant el que seria la preparació de la reunió de kick-off del projecte i per tant, introduint el client, objectius del projecte, abast, temporalització, lliuraments i fites, metodologia de treball, principals riscs identificats, supòsits i restriccions,...

Ara també fa pocs dies que el Màster en Direcció de RRHH d'EADA ha finalitzat, amb la presentació dels projectes fi de curs. En aquest cas, he tingut l'ocasió de poder tutoritzar un grup de projectes, a mes d'haver impartit una sessió de treball tant al Master en Castellà com en Anglès, introduint els principals aspectes relacionats amb la gestió de projectes.

I fa poques setmanes, vam dur a terme l'examen final de l'assignatura PGPSI a la FIB (UPC), corresponent al segon semestre 2006-07.

Ara sí que podem dir que s'ha acabat el curs acadèmic, oi?

2007/07/09

Xè Aniversari del Fórum. Punt i Final

Abans que res, que ningú s'espanti.

El Fórum de Joves Emprenedors no deixa d'organitzar-se.
Al contrari, un any mes es va demostrar que té un llarg futur.

El títol va en un sentit mes personal.

Ahir, diumenge, 8 de juliol, va finalitzar la Xa Edició del Fórum de Joves Emprenedors, al Perelló, amb el lliurament dels certificats als mes de 30 participants i el reconeixement a la tasca dels formadors i l'equip d'organització.

Ara bé, per alguns, i és el meu cas, significava la fi d'un cicle.

Tant el Toni Díaz, com el Manel Taboada i un servidor, aquest ha estat el nostre darrer Fórum com a membres de l'equip de formadors.

I volia aprofitar aquest 'post' per a fer un repàs del que ha estat la meva participació al Fórum durant aquests darrrers anys i un reconeixement i agraïment a tota la gent que hi ha participat.

No és la primera vegada que escric en el blog sobre el Fórum.

Podeu consultar altres reflexions anteriors a:

Segurament, tampoc serà el darrer cop que ho faci, però ja serà en diferents circumstàncies personals.

Ja queda lluny aquell 1998, quan vaig tenir el 'plaer' i l'honor de poder coordinador l'equip de formadors de la primera edició del Fórum a Terradets, sota la 'tutela' d'un bon amic, el Manel Taboada.

L'any següent, a Girona, em vaig responsabilitzar del seminari de 'Gestió del Temps' amb el David Balaguer. El 2000 vaig 'descansar' i al 2001, juntament amb l'Enric Sucarrats impartíem el seminari 'Comunicació en l'Equip', a Sabadell

El 2002, amb el Manel Taboada vam tornar a impartir el seminari de 'Comunicació en l'Equip', aquesta vegada a Falset, que vaig repetir al 2003, juntament amb el Jordi Simon, a Igualada (Molí de la Roda). En aquesta edició, organitzada a casa, vaig tenir ocasió d'actuar, també, com a Headcoach.

L'any següent, el 2004 a Cardona, amb el Manel Taboada, vam dur a terme el seminari 'Direcció de l'Equip de Treball', el mateix seminari que l'any següent, 2005, a Les Avellanes, impartia amb l'Enric Sucarrats, i on vaig responsabilitzar-me, per tercer cop, de la coordinació de l'equip de formadors, com a Headcoach.

A El Castellet, el 2006, vaig tornar a fer parella amb el Manel Taboada, on vaig impartir la darrera edició del seminari de 'Direcció d'Equips'.

I en aquest darrer any, vaig poder formar tandem amb la Isabel Pascual, impartint la 'Direcció de Projectes'.

A tots els meus companys de seminaris, un molt fort agraïment.
Però no seria just, agrair la col·laboració dels meus companys d'acció formativa, només.

L'equip de formadors de cada Fórum ha estat compost per un mínim de 8 persones per edició.
I ha estat gràcies a tots que hem pogut oferir aquests programes de qualitat.

Permeteu-me, a mode de reconeixement, que els anomeni:
David Balaguer, Jordi Blasi, Manel Casals, Alex Grau, Josep Montañés, Pere Palomo, Sebastià Rodó Rodà, Elisa Salvador, Manel Taboada, Toni Díaz, Jordi Pons, Anna Carrión, Jorge Taboada, Mercè Agustí, Salvi Batlle, Marcel Prunera, Jordi Simon, Joan Carles Díaz Meco, Enric Sucarrats, Jordi Torras, Francesc Puertas, Josep M. Plassa, Carlos Vidal, Susanna Sánchez, Albert Riba, Isabel Pascual, Xavier Falgar, Marta Fernández, Ricard Forcat, Jaume Mallol i Oscar Hijosa.

I el planter en té molts mes a punt d'assumir la formació de les Joves Cambres.

Finalment, gràcies a tots els Vice-presidents Nacionals de Formació de la Jove Cambra Internacional de Catalunya i a totes les Joves Cambres locals que han fet possible l'organització d'aquestes 10 edicions.

Per molts anys de Fórum!

2007/07/07

Des del Fórum 2007

Des d'ahir, divendres, 6 de juliol i fins demà, diumenge, 8, la Jove Cambra Internacional Catalunya duu a terme el Fórum de Joves Emprenedors.


Aquesta desena edició, organitzada per la Jove Cambra de Tarragona, sota la direcció de la Núria Olivé, es realitza al Perelló.

Ahir, divendres, vam poder gaudir d'una molt interessant conferència, a càrrec del Carles Murillo, catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra i col·laborador de l'EUNCET, i membre de la Comissió Econòmica del FC Barcelona, qui va presentar el 'cas empresarial' del FCB com a model de gestió esportiva.

Després de sopar, vam dur a terme les activitats de coneixença, formació de grups i les primeres activitats de treball.

Durant tot el dia d'avui, es duen a terme els diferents seminaris de formació:
  • Motivació i Lideratge, impartit per l'Albert Riba i el Jaume Mallol
  • Direcció d'Equips de Treball, sota la impartició de l'Elisa Salvador i el Ricard Forcat
  • Presentacions Eficaces, amb el Jordi Simon i el Xavier Falgar
  • Gestió de Projectes, a càrrec de la Isabel Pascual i un servidor, en Ramon Costa
Aquest any el headcoach és el Toni Díaz, amb el suport de l'Oscar Hijosa.

Després de dinar hem tingut ocasió, també, d'assistir a una interessant xerrada a càrrec del Marcel Prunera, senador de la JCI i ex-formador del Fórum, actual Director de Promoció Económica de la Conselleria d'Economia de la Generalitat de Catalunya, qui ens ha donat una visió sobre 'Estratègia' tot comentant el Pla per a la Competitivitat, definit al 2003 i amb la participació i el consens dels diferents agents sócio-económics catalans.

Com destava el Marcel, tot Pla Estratègic ha de comptar amb 3 claus 'imprescindibles':
  • Anàlisi
  • Qüestionament (de tot)
  • Mètode
En una estona (en aquests moments, està finalitzant la tercera ronda de seminaris), s'iniciaran els actes de celebració del Xè Aniversari, sota la coordinació del Gerard Monguió i el Manel Taboada, i que culminaran amb el Sopar de Gala, amb l'assistència d'antics formadors, antics alumnes i directors de les darreres edicions del Fórum.

I demà, diumenge, entre d'altres coses, el TeamWorking.

Però això ja ho comentarem en un altre post.

2007/07/04

Business?

What’s business?
What does it mean ‘business’?
What’s the origin of this word?

Flying from Barcelona to Zurich (with more than one hour of delay) I was reading the ‘swiss magazine’ and there were the answer to these questions.:

“In economics, business is the social science of managing people to organize and maintain collective productivity toward accomplishing particular creative and productive goals, usually to generate profit.”

“The etymology of ‘business’ refers to the state of being busy. In other words, to be busy is to be doing commercially viable and profitable work.”

“The term ‘business’ has at least three usages:

  • the general usage (above)
  • the singular usage to refer to a particular corporation
  • and the generalized usage to refer to a particular ‘market’ sector, such as the ‘record business’, the ‘computer business’ of the ‘business community’, the community of suppliers of goods and services”

'La pistola más rápida'

No, no us preocupeu, que aquest post no va de violència, armes o similars.

He utilitzat el títol d'un article aparegut a 'La Vanguardia' el dilluns 28 de maig de 2007, on sota aquesta frase l'articulista relata com funciona l'equip mecànic responsable dels 'pit stop', les aturades de repostatge i canvi de gomes dels vehicles de Fórmula 1 durant la carrera d'aquests.
Allò que veiem per la tele i que, entre 6 i 8 segons, reposten el vehicle, canvien si cal les rodes,...

Tal i com diu l'articulista, el Toni López Jordà, l'equip de 'gunman' (els nois de la pistola) i els nois de la manguera, han de realitzar un seguit d'operacions en un temps mínim que no afecti el desenllaç de la carrera.
Com remarca un membre d'aquests equips, 'no es pot guanyar una carrera en un "pit stop", però sí que es pot perdre'.
Quina pressió, no?
Qualsevol errada dels 24 membres que composen l'equip pot malmetre la carrera, i l'articulista ens recorda algunes ocasions en què ha passat (Fernando Alonso al GP d'Hongria el 2006 o a Heidfeld a Montmeló).

I per aconseguir que res no falli, repeteixen aquestes operacions fins que es converteixen en rutines (c0m anar en bicicleta, conduir un cotxe,...).
Poden arribar a fer l'assaig fins a 90 vegades per una carrera.

I per què?
Doncs per què també han de simular que passaria si... (gestió del risc i preparació d'un pla de resposta a aquests, !): si el cotxer arriba amb el morro trencat, amb una roda reventada, amb els arreglatges aerodinàmica afectats,...

Tenen una gran pressió.
I a sogres amb el mono ingnífug, casc, guants,..., durant 2 hores a 35º i 85º d'humitat.

És aquella part de l'equip que a vegades no veiem i no li donem importància, però és una mostra mes de la importància de què tothom aporti el seu treball a l'equip.