2007/03/31

Informe 2006-07 sobre "Tecnologies de la Informació". Rànking mundial

Fa poc dies que ha aparegut 'l'Informe Global sobre Tecnologia de la Informació' publicat pel Fòrum Econòmic Mundial (FEM) i que estudia a 122 països del món.
Espanya es situa en el lloc 32 de la classificació sobre l'ús de la tecnologia de la informació i de la comunicació (TIC) en el món, un lloc menys que en l’any 2005, segons un informe difós pel Fòrum Econòmic Mundial (FEM).

Altres variables mesurades per aquest estudi són la qualitat de les institucions científiques, la qualitat de l'educació científica i matemàtica i la qualitat del sistema educatiu general.

Dos països de la Unió Europea (UE), Dinamarca i Suècia, són els més competitius en TIC, seguits per Singapur, Finlàndia, Suïssa, Holanda i EUA, que en un any ha baixat del primer al setè lloc.
Per accedir a l'informe complet: http://www.weforum.org/en/index.htm

2007/03/25

Les noves tecnologies a Catalunya

A partir de les dades d'Idescat, i aparegut a Expansión (25-3-07):

Percentatge d'equipaments sobre el nombre de llars catalanes:
  • Ordinador. (54,7% - 2004) -> (56,5% - 2005)
  • Internet. (40,4% - 2004) -> (40,9% - 2005)
  • Mòbils. (79,7% - 2004) -> (82,6% - 2005)
  • Banda ampla (17,8% - 2004) -> (24,7 - 2005)

2007/03/22

Desigual, una història que no és igual

Avui dijous, he tingut ocasió d'assistir a la primera xerrada organitzada per "Directius Anoia", i que ha comptat amb la participació del Director General de Desigual, Manel Adell.

D'entrada, volia destacar aquest esdeveniment per a recolzar una iniciativa que em sembla molt interessant i important: 'acostar a directius per a què puguin compartir la seva experiència amb d'altres directius i professionals'.

D'altra banda, volia remarcar alguna de les indicacions i notes que en Manel Adell ha remarcat de la seva experiència al capdavant de l'empresa Desigual.
D'entre els valors que ha destacat, cal remarcar, entre d'altres el seu producte, la importància del disseny i la creativitat, una imatge fresca, innovadora, la distribució a través de multicanal (botigues multimarca, grans centres, botigues pròpies,...) .

Tot i així, però, volia fer esment a una de les notes que ha comentat: la importància dels seus sistemes d'informació.

Sense ells no podrien disposar, en temps real, de tota la informació necessària per a controlar i prendre decisions.

Tal com Adell esmentava és imprescindible disposar d'una única foto, per tal que els esforços es dediquin al negoci i no a discutir sobre les diferents fotos i a qüestionar-ne les diferències.

Llàstima que moltes empreses encara no ho entenguin i segueixin amb uns sistemes d'informació totalment disgregats, sense interconnexió i amb processos d'integració manuals, amb tots els problemes que això comporta.

Confiem que el temps i experiències com les que avui ens explicava en Manel Adell ajudin a crear consciència i sensibilitzar els equips directius.

Webs útiles para las empresas

Este es el título de un artículo aparecido en miNegocio, en la edición del martes, 20 de marzo en Expansion.

La introducción del mismo no puede ser más realista: "En un mundo dominado por las nuevas tecnologías, las empresas españolas todavía continúan alejadas de la media de la Unión Europea en el uso de Internet para hacer negocios."
Y es que la realidad es muy cruda.

Según los últimos resultados hechos públicos por Eurostar, las empresas españolas se encuentran en la cola en disponibilidad de una página web que explique su actividad.
Y como remarca el articulista, "si las compañías nacionales no disponen de su propio sitio en Internet mucho menos van a conocer las herramientas que la red puede ofrecerle"

¿pero tan mal están las empresas española?
Los datos, al menos, sí que lo apuntan:
  • Sólo el 43% de las empresas españolas con más de 10 empleados dispone de una web, lejos del 61% de la media de la Unión Europea
  • El nivel español de uso del comercio electrónico es igual al de Italia (sólo el 4% de las empresas lo utiliza para sus compras y el 3% para sus ventas), y únicamente superior al de Letonia
  • Sólo el 31% de las empresas española utiliza intranet y redes informáticas internas.
  • España también figura por debajo de la media europea en la integración de los procesos de negocio en redes informáticas, con un porcentaje del 26% de sus empresas, frente al 34% de la UE.
Preocupante, ¿no?
¿Y a qué se debe esta situación?
Seguro que a muchos criterios, pero entre ellos, la falta de concienciación de los equipos directivos sobre la importancia y aplicación de las TIC en su negocio.

2007/03/20

Sobre els 'blogs' corporatius

Tot i que aquest bloc no està dedicat als 'blocs' (té com a focus la Direcció de Projectes, el Treball en Equip i la Innovació), sí que de tant en tant, hi publico alguna referència.

El passat dissabte, però, en el suplement "El Cèntim" de l'AVUI hi havia un interessant article titulat "L'auge dels blogs corporatius", i que m'agradaria comentar, breument.

De fet, el subtítol era 'Els consumidors intercanvies informació sobre les empreses per Internet. L'infal·lible boca-orella continua".

I és cert. La web 2.0 ha donat un nou protagonisme als navegants, doncs ens ha fet actors encara mes actius del que puguèssim ser abans.
Segons Technorati, la blogosfera té mes de 57 milions de blocs, i cada vuit mesos, la xifra de creació de noves bitàcoles es duplica.
Estem en un fenòmen, com molts dels que hi ha al voltant d'Internet, en auge.

I algunes empreses s'han adonat (han pres consciència, per fi) que els 'blogs corporatius' actuen com una eina de màrqueting que afavoreix el boca-orella, tal i com esmenta l'article 'sovint la tècnica més infal·lible per donar-se a conèixer'.

Segons remarca l'autor de l'article, "els navegants intecanvien informació sobre diferents temes, les seves experiències amb nous productes, opinen sobre la qualitat del servei d'una empresa o el llançament d'alguna campanya innovadora..."

És una tendència o moviment que a més de facilitar la ràpida publicació d'informació sobre l'empresa, notes de premsa, opinions,..., a mes fomenta que els clients comparteixin la informació amb clients potencials.

Destacant les conclussions de l'article, "... els blogs corporatius obren noves i interessants possibilitats de comunicació, ja que permeten de crear nous canals d'informació menys formals, més directes i interactius entre les empreses (sigui quina sigui la seva mida) i els seus públics objectius.

I ara jo em pregunto, per què la immensa majoria de les empreses encara no han 'adoptat' un o mes blogs?
Desconeixement, manca de sensiblització,...?
Por al que puguin descobrir que es diu d'elles?
...?

2007/03/16

IGC 2007

D'aquí a un mes, el dilluns 19 d'abril arrenca una nova edició de l'IGC.

L'IGC és el congrés de referència sobre Innovació i Coneixement a la Societat Digital en Espanya, on es concentra innovació i coneixement, experiències i casos pràctics i els més avançats serveis i productes; convertint-se, així, en l'espai on empresaris, tècnics i agents socials troben les solucions per optimitzar els seus recursos i aprofitar al màxim els avantatges que suposen les noves tecnologies.

Durant els quatre dies que dura el Congrès, s'organitzen diferents activitats:
  • Conferències. Se celebren prop de 400 ponències agrupades en diferents àrees. Les conferències aborden temes de la màxima actualitat referents a com les tecnologies s'apliquen en l'empresa i en les administracions públiques o com són utilitzades per la societat civil. Així mateix l'IGC permet als assistents conèixer novetats i tendendències de mercat. El congrés comptarà amb keynote speakers, experts de reconeguda trajectòria professional a nivell internacional que exposaran temes d'actualitat a les sessions plenàries.
  • IGC Village. El Village és l'espai d'exposició de les darreres novetats de productes i serveis relacionats amb Internet i les Noves Tecnologies, associades als continguts de les conferències. Disposa d'una àrea d'estands, sales de presentació de productes, una zona de descans per a tots els congressistes i una àrea de navegació.
  • Premis IGC. Tenen la vocació de ser una plataforma de llançament per a totes aquells professionals i empreses dedicats a la investigació i a la innovació en el camp d'Internet i les Noves Tecnologies.
  • Sopar IGC. És el punt de trobada entre congressistes, empreses, organitzadors i patrocinadors, on s'hi apleguen mes de 1000 persones.
Per a consultar el programa complet, podeu adreçar-vos a http://www.igcweb.net

2007/03/11

EMEA PMI Global Congress 2007

During 14-16 May 2007, PMI organizes its EMEA Global Congress at Budapest, Hungary.

From monday to wednesday, the attendants to the congress will have the opportunity to attend educational programmes with over 50 presentations, exchange best practice ideas, visit the exhibition hall and accumulate Professional Development Units (UDP) that can be used toward maintaining PMI credentials.

The Congress defines 12 Areas of Focus addressing the core features and emerging challenges of project management:
  • Project Management Foundation Skills
  • Advanced Project Management Skills
  • Project Management Tools
  • Project Management Issues
  • New Project Management Trends
  • Communications
  • Teaming
  • General Business Skills
  • Consulting Skills
  • Sales/Marketing Skills
  • Professional Development
  • Industry Specific Issues
Within each area of Focus are over 50 educational presentations including: Project Planning, Developing Project Management Competency and a Participative-Empowering, Lean Project Management, Ethics Considerations of Developing Organizational Capability,...

To consult the complete program and all the information about the congress, please access to http://congresses.pmi.org/EMEA2007/

2007/03/04

El gestor de proyectos / productos

El pasado martes, 20 de febrero, coorganizado por ASCAMM y BCIN, se llevó a cabo la jornada "Nuevas tendencias tecnológicas en el sector metal-mecánico", en Badalona.

Uno de los ponentes era un servidor, encargado de presentar el resultado del estudio llevado a cabo por ASCAMM y OPTI, en el que se recogían los nuevos perfiles profesionales para un conjunto de sectores económicos, como por ejemplo, el sector de las tecnologías de fabricación, el químico y el agroalimentario.

Dentro del primer aspecto, quería destacar uno de los perfiles indicados, el de Gestor de Proyecto/Producto.

Permitidme que reproduzca parte de la descripción de dicho perfil:

"Es una persona de alto nivel que tiene la visión completa de producto y actúa como abogado entre el departamento de desarrollo y el cliente. Por encima de todo, esta persona es la voz del cliente y tiene la responsabilidad de completar con éxito el proyecto asegurando que el cliente, el equipo y las necesidades de negocio están bien representados en el proceso de desarrollo. Tiene una clara orientación a mercado y una visión clara de las necesidades y expectativas del cliente pero también de los recursos y capacidades de la empresa, y tiene una fuerte vinculación a los proyectos, desde la fase de concepción y desarrollo hasta la producción."

¿nos suena?
Atención a los 'stakeholders', gestión de expectativas, ..., y vinculación a los proyectos desde su inicio (concepción y desarrollo) hasta la puesta en marcha (producción).

Y sigue describiendo:

"Estimula la implicación de todos los agentes en etapas embrionarias de desarrollo de producto y marca las diferentes etapas necesarias para conseguir alcanzar las expectativas del cliente con éxito.
Para ello negocia con todos los procedimientos legales, financieros y técnicos para conseguir las especificaciones de los clientes y ofrece un servicio post-venta completo al cliente.
Desarrolla los planes de implementación y asegura que cada producto tiene el precio y los canales de comercialización adecuados".

¿dónde se ubica?

"Normalmente pertenece al departamento de desarrollo de producto y depende jerárquicamente del Director de Innovación, aunque afecta a todos los departamentos de la empresa industrial.

Finalmente, el estudio concluye con una descripción de sus competencias, habilidades y conocimientos:

"Estos nuevos profesionales demandados han de completar su formación de base y ser autodidactas en el manejo de nuevas herramientas y tecnologías que faciliten el intercambio de información de producto y proceso dentro de la compañía, así como en toda la cadena de valor, para acelerar el tiempo de desarrollo y lanzamiento al mercado de productos (prototipado rápido, Rapid manufacturing, software sectorizado, digitalización, herramientas avanzadas de diseño y simulación, realidad virtual, etc.) así como herramientas de trabajo en equipo y entornos de trabajo de trabajo en red.

En este perfil destacan las aptitudes relacionales puesto que para desarrollar su trabajo con éxito es indispensable la colaboración entre diferentes departamentos (oficina técnica, producción, marketing y comercial) con el equipo de desarrollo dentro de la compañía y con los clientes

En la actualidad existe una gran escasez en el mercado laboral de personal con tan alto grado de multidisciplinariedad y formación complementaria, pero es una figura en alza dado el grado de complejidad que se precisa en el desarrollo de productos de alto valor añadido y las exigencias crecientes de clientes y usuarios."

Y en cuanto al resto de las ponencias, podéis descargaroslas en el apartado "Workshop" de la Web de ASCAMM: http://formacion.ascamm.es/workshop.